Pavel Šťastný: Logo Občanského fóra vzniklo v 15:45. Ráno mi volali, že v soutěži vyhrálo

11. listopad 2019

Co mají společného postel ve tvaru žirafy, farmářské trhy v Praze 6, Lennonova zeď a loga pro slavné značky? Osobnost designéra a malíře Pavla Šťastného, rodáka z Roudnice nad Labem. Ve Vizitce si s ním o jeho práci i volnočasových aktivitách povídala Markéta Kaňková.

Pavel Šťastný, autor loga Občanské fórum

Jako student prvního ročníku Vysoké školy uměleckoprůmyslové, Ateliéru písma, knižní kultury a také malby, se Pavel Šťastný zapojil roku 1989 do stávky. Pomáhal vyrábět transparenty, chodil na studentské hlídky, spal na chodbě ve spacáku. Spolu s kamarády také zkoušel navrhnout logo nově vznikajícího Občanského fóra, které si na umprumce kdosi z tehdejšího týmu objednal.

Příběh loga OF

„Byli jsme ze školy naučení se vším se rýsovat, všechno mít přesně. Jenže odpoledne jsme zjistili, že už nic nevymyslíme, a tak jsme si z toho dělali srandu. Já jsem to své logo nakreslil ve tři čtvrtě na čtyři. Ve čtyři si to pán všechno odnesl a ve dvě ráno mi zavolali, že jsem vyhrál, a ať prý jdu dělat do Mánesa revoluci,“ vyprávěl ve Vizitce Pavel Šťastný počátek příběhu jednoho z nejslavnějších logotypů posledních třiceti let.

Načrtnutá písmena O a F se smajlíkem uvnitř prvně jmenovaného mu změnila život. Na starost totiž dostal veškerou vizuální idenitu Občanského fóra, včetně hlavičkových papírů a předvolebních plakátů pro Václava Havla. Všechno se dělalo s nadšením, ale na koleni. Bez mailu, faxu, digitálníhgo tisku. 

Václav Havel mává 9. června 1990 z balkonu poté, co Občanské fórum drtivě zvítězilo v prvních svobodných volbách

„Ve škole jsme měli dílny s tistařskými stroji, takže jsme fungovali jako velkovýrobna materiálů,“ usmívá se Šťastný. „Logo se odsouhlasilo a začaly se tisknout malé plakáty. Ty jsme pak vždycky vzali a rozvezli na jednotlivá místa po republice, kde se dál kopírovaly pro vlastní potřebu. Říkalo se tomu spanilé jízdy.“ Na odměně mu prý tehdy vůbec nezáleželo. Byl rád, že může být u velké společenské události.

All you need is love

Na velké věci se tenhle fanoušek Ománu a dobrého jídla podílel ostatně i před několika dny. Řád Maltézských rytířů společně s Prahou 1 ho totiž požádali, aby u příležitosti oslav třiceti let od pádu komunismu vedl revitalizaci slavné Lennonovy zdi na Malé Straně.

Nová podoba Lennonovy zdi v listopadu 2019. Lennonova zeď patřila roky k jednomu ze symbolů Prahy

Práce spočívala v odškrabání použité, mnohokrát přemalové omítky, která dosahovala tloušťky až dvou centimetrů, v novém nabílení a také v přípravě konceptu zdi jako staronového místa pro vzkazy všech, kdo světu chtějí něco říct. Na zcela aktuální podobě prostoru, jemuž vévodí portrét Johna Lennona a slovo svoboda ve třiceti jazycích, se kromě něj podíleli přizvaní umělci a umělkyně starší i mladší generace.

Čtěte také

Jeden z prvních cizinců, který na nově pojatou Lennonovu zeď napsal svůj vzkaz, byl náhodný turista z Hongkongu. “Všechno si to tam fotil a pak nám řekl, že českou Lennonovu zeď má moc rád, protože v Hongkongu jich podle té naší vzniklo 77. Jen byl trochu smutný, že je právě teď bílá. Pozvali jsme ho tedy, ať ji s námi přijde později pokreslit. Přišel – a napsal na ní čínsky all you need is love,” dodává Pavel Šťastný.

Jak to bude s Lennonovou zdí dál? Jak se pracuje pro země Blízkého východu a proč před téměř deseti lety založil Pavel Šťastný farmářské trhy na pražském Kulaťáku? Poslechněte si celou Vizitku.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.