Patrik Hartl: Už v sedmi letech jsem si představoval, že budu výjimečný. Ale nešlo to

6. prosinec 2018

Patrik Hartl u diváků uspěl vyprodanými divadelními komediemi i jako filmový režisér. V posledních letech se zařadil také mezi autory knižních bestsellerů. Jak žije a pracuje člověk, který se vším, co dělá, snaží hlavně bavit sebe i ostatní?

„Už v sedmi letech jsem si představoval, že budu výjimečný. Ale nešlo to,“ vtipkoval už na začátku rozhovoru na Dvojce Patrik Hartl. „Nikdy mě nenapadlo, že budu dělat něco jiného než sport nebo plastickou chirurgii.“ Před profesí svého otce dal ale přednost umělecké činnosti. „V pubertě mi táta najednou začal smrdět. Tou desinfekcí.“

Život bez kompromisů

Patrik Hartl přinesl s sebou do studia Dvojky i svoji poslední knihu Nejlepší víkend

„Pracoval jsem od šestnácti až do třiceti pouze na tom, na co jsem měl chuť, bez ohledu na to, jestli vydělám víc nebo míň peněz,“ přibližuje svůj život bez kompromisů autor oblíbených knih. Mohl si ho dovolit i díky manželce, která zajišťovala stabilní příjem společné domácnosti.

Po narození syna musel přistoupit na změnu a začal pracovat na seriálu Ulice a dalších projektech, které by si sám nevybral. „Ale to zas nebylo tak hrozný.“ Dnes jeho knihy vychází ve sto tisícovém nákladu a úspěchy slaví i s divadelní a filmovou tvorbou. A to stojí pozornost. „Čím víc dělám rozhovorů, tím víc si připadám blbě,“ směje se. Opět si díky tomu ale může dovolit pracovat hlavně na tom, co ho nejvíc naplňuje. Momentálně je to hlavně psaní.

Veřejná intimita

Martina Kociánová a Patrik Hartl před natáčením rozhovoru ve studiu Dvojky

„Knížka je půvabné médium v tom, že se v ní člověk může svléknout úplně donaha a klást na papír slova, která by sám nerad říkal nahlas. Přitom ví, že na druhé straně bude zase s těmi slovy někdo sám a v tichu je vstřebávat,“ vysvětluje Patrik Hartl, proč mu coby stydlivému člověku nevadí odkrýt před čtenáři své nitro.

Proč Patrik Hartl říká, že je přesycený sám sebou? Zažívá pocity štěstí spíš při psaní nebo při své divadelní práci? A proč žádná z jeho postav není nikdy úplně záporná? Také o tom si s Patrikem povídala moderátorka Martina Kociánová. Celý rozhovor si můžete poslechnout ze záznamu.

Související