Oživlý hlas Johna Lennona. Do éteru putuje nová píseň kapely The Beatles, nahrávku vyčistila umělá inteligence

Dnes odpoledne zazní v éteru nová píseň kapely The Beatles, a to i s hlasem zpěváka Johna Lennona. Jak je to možné? Demo verzi natočenou lídrem skupiny na konci sedmdesátých let dokázali ostatní členové skupiny upravit díky umělé inteligenci. „Podařilo se nám oddělit Johnův hlas od zvuku klavírního doprovodu, potom jsme mohli celou písničku zmixovat,“ říká Paul McCartney. Poslechněte si celou reportáž.

John Lennon písničku napsal a jako demosnímek natočil pouze s klavírním doprovodem na konci sedmdesátých let. 15 let po jeho smrti jeho manželka Yoko Ono tuto nahrávku předala zbývajícím třem členům skupiny. A oni je dokončili.

Nahrávka ale nebyla příliš kvalitní. Oddělit Lennonův hlas od původního klavíru se podařilo teprve teď, jak popsal v BBC Paul McCartney. „Podařilo se nám oddělit Johnův hlas od zvuku klavírního doprovodu a to díky umělé inteligenci, která nahrávku vyčistila. Potom jsme mohli celou písničku správně zmixovat, jak se to běžně dělá.“

Starý John a George, současní Paul a Ringo

Členům The Beatles pomáhal i režisér ságy Pán prstenů Peter Jackson. Právě jemu se podařilo vytvořit technologii, která dokázala oddělit jednotlivé nástroje a vokály. V nahrávce se tak mísí nejen původní Lennonův hlas, ale také kytary George Harrisona, nahrané v roce 1995, a současná baskytara Paula McCartneyho a bicí Ringo Starra.

Píseň Now and Then si od čtvrtečního odpoledne můžete poslechnout také ve vysílání Radiožurnálu.

autoři: Tomáš Maleček , mga
Spustit audio

Související