O motivaci úspěšného podnikatele k veřejně prospěšným projektům s Daliborem Dědkem

6. říjen 2023

Prvním tématem nového pořadu Českého rozhlasu Liberec jsou nejen charitativní projekty mecenáše a spolumajitele Jablotronu Dalibora Dědka, kterého v září 2023 ocenil Stříbrnou medailí Senát Parlamentu České republiky.

Čtěte také

Úspěšný podnikatel Dalibor Dědek na začátku školního roku 2023/24 slavnostně otevřel novou základní školu v Jablonci nad Nisou, která vznikla v rekonstruované budově v areálu bývalého podniku Bižuterie. Před lety ho firma Jablotron koupila a vybudovala v něm i domov pro seniory, se kterým nová škola sousedí.

Prvotním záměrem firmy přitom bylo vybudovat střední technickou školu, protože techniků je na trhu práce nedostatek. S tím byl ale problém. „Založit novou technickou školu je velmi problematické. Technických škol je v České republice relativně hodně, ale je málo zájemců o studium na těchto školách,“ přiblížil Dalibor Dědek. Nakonec se tedy záměr v Jablotronu přehodnotili.

„Jestliže má mít někdo kladný vztah k technice, tak je ho třeba začít budovat už od začátku. To znamená, aby na základní škole ty žáky nevyděsili matematikou, fyzikou. Naopak, aby se jim tyto předměty líbily. Proto jsme se rozhodli postavit školu pro tento účel, to znamená školu základní,“ doplnil podnikatel.

V nové budově tak sídlí jablonecká Svobodná základní škola. K dispozici tam má moderně vybavené třídy včetně učebny robotiky, truhlářských dílen nebo žákovské kuchyně.

A jaké jsou další současné projekty Dalibora Dědka? Například budování nové ortopedické kliniky v Liberci nebo přestavba areálu bývalé jablonecké porodnice na byty. Poslechněte si záznam pořadu, kde se dozvíte, jaká je motivace úspěšného podnikatele k veřejně prospěšným projektům.

autoři: Jana Švecová , mib
Spustit audio

Související