Nezastupuji žádné kmotry, ODS se posunula, říká kandidátka na brněnskou primátorku Vaňková

16. říjen 2018

Překvapivý obrat ve vývoji povolebních jednání v Brně označil premiér Andrej Babiš (ANO) za megapodraz. Jeho hnutí ANO totiž podle všeho zůstane v opozici, přestože volby vyhrálo – a primátorkou se pravděpodobně stane Markéta Vaňková z ODS.

„ODS se vymezuje jako alternativa k hnutí ANO, zejména na celostátní úrovni... Na nižších úrovních je třeba vždy zvažovat konkrétní situaci, nicméně Brno je velké město a cítím od našich voličů, že preferují koalici bez ANO,“ vysvětluje Vaňková.

Čtěte takéMichal Zlatkovský: Když je Babiš menší zlo

Někteří komentátoři ale připravovanou koalici ODS, KDU-ČSL, České pirátské strany (Piráti) a ČSSD nevítají s nadšením. „Nezastupuji žádné kmotry. Strana se posunula, což je naprosto zřejmé a občané to vidí. Líbí se mi, kam ODS pod vedením Petra Fialy směřuje,“ reaguje.

Pozornost vzbudil i fakt, že Vaňková v minulosti jako advokátka vymáhala exekuce pro ostravský dopravní podnik. „Zásadní je, že na počátku byl člověk, který pochybil a neplnil své povinnosti... Opakovaně měl možnost tu chybu napravit, ale neučinil tak – pak je na místě po něm peníze vymáhat,“ zdůrazňuje.

Je potřeba změnit vnímání lidí tak, aby pro ně bylo normální si povinnosti plnit. Je to tak třeba i s nájemným.
Markéta Vaňková

Brněnské priority

Jednání o koalici s hnutím ANO podle Vaňkové ztroskotalo mimo jiné na tématu rezidentního parkování. Naopak během jednání s lidovci, Piráty a sociálními demokraty prý dosud na žádné zásadní programové rozpory nenarazili. Očekává, že koalice nakonec opravdu vznikne.

Ondřej Konrád: Brno z nohou na hlavě

Zleva hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek, poslanec Pavel Staněk, primátor Brna Petr Vokřál a jeho náměstek Richard Mrázek

„Divím se Pirátům, kteří deklarují, že chtějí dělat konzistentní politiku, u těch ostatních stran jde o tradiční podrazáctví“. Komentoval eskymácký obrat na magistrátu v druhém největším městě Andrej Babiš.

Pro ODS je v Brně prioritou doprava, a to průjezdnost města i parkování, dále ceny bydlení a schválení nového územního plánu. Prosazuje také stěhování hlavního nádraží, tzv. variantu u řeky. Další kroky jsou ale na vládě a ze státního rozpočtu by prý mělo jít i financování nového železničního uzlu.

Stát a případně Jihomoravský kraj by prý také měly podpořit výstavbu multifunkční haly, kde by hrála hokejová Kometa nebo Janáčkova kulturního centra. „Otázka zadlužení města a možnost financování pomocí úvěru, je jednou z možných cest, kterou budeme podrobně zvažovat,“ připouští Vaňková.

Housing First v ohrožení. Bude úspěšný brněnský projekt zrušen z ideologických důvodů?

Bez domova - bezdomovectví - bezdomovec

Brno bude mít s největší pravděpodobností novou primátorku. Markéta Vaňková z ODS dala už před volbami jasně najevo, že město pod jejím vedením nebude pokračovat v projektech, které řeší bezdomovectví. Jaký je důvod? Bydlení si podle političky zaslouží jen „slušní“ lidé.

V oblasti bydlení je pak prý třeba vyhodnotit sociální projekty Rapid Re-housing a Housing First. „Poté, co budeme mít vyhodnocení a po případných parametrických úpravách, bychom v těchto projektech pokračovali,“ uvádí.

Zatímco první jmenovaný projekt se věnuje zabydlování rodin s dětmi a podle Vaňkové jde o přínosný projekt, pokud má na děti dobrý vliv. K zabydlování jednotlivců v projektu Housing First je ale odměřenější, vše je prý ovšem třeba vyhodnotit.

autoři: Jan Bumba , ert
Spustit audio