Nevšední houby kuriózních názvů: Rosolozub

26. září 2019

V houbařském seriálu týdne se zaměříme na nevšední druhy hub. Co byste řekli třeba na takový ovar z rosolozubu huspenitého? Podle mykologa se jedná o velice chutný pokrm, který se příliš neliší od ovaru z vepřového.

Inu, budete-li mít na tuto houbu v lese štěstí, můžete sami vyzkoušet. Kde přesně ji hledat a jak ji poznáte? Poslechněte si rozhovor s libereckým mykologem Zdeňkem Peldou.

Rosolozub huspenitý (Pseudohydnum gelatinosum)

Říká se, co Čech, to houbař. Většina z nás ale sbírá houbičky hřibovité, tedy takové, které mají pod kloboučkem, jak se říká lidově, molitan. Málokdo si troufne třeba na nějakou růžovku, tedy houbu, která má pod kloboučkem takříkajíc chladič.

O tom, že houby kuriózních názvů i tvarů mohou být objektem hodným zkoumání a mnohdy i chutným pokrmem, vypráví v novém houbařském seriálu mykolog Zdeněk Pelda. Společně s redaktorem Davidem Hamrem vybírali houby kuriózní nejen svým názvem, ale i tvarem či chutí.

autor: David Hamr
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.