Na vlastní kůži: Jak se dodržují omezení pohybu mezi okresy a obcemi? Zkusili jsme víkendový provoz

14. březen 2021 11:26

Také v Libereckém kraji policisté spolu s vojáky pokračují v silničních hlídkách kvůli vládnímu zákazu cestování mezi okresy nebo mezi katastry měst a obcí. Lidé mohou z bydliště jet jen za prací, kvůli neodkladné péči o blízké nebo v jiných nutných případech.

Při víkendových kontrolách na silnicích v Libereckém kraji ale policisté zachytili minimum lidí, kteří by omezení pohybu porušovali. Většina řidičů překračovala hranice okresů oprávněně a na kontroly si už zvykla.

„Musím s tím žít. Tady ten týden mě kontrolovali už po třetí, asi proto, že jezdím jenom tudy,“ odpověděla našemu reportérovi jedna z řidiček, kterou hlídka zastavila u silnice v Deštné. Tato část Dubé leží na hranicích Libereckého a Středočeského kraje a zároveň okresů Česká Lípa a Mělník.

Čtěte také

Kolem kontrolního stanoviště tam ale v sobotu moc aut nejezdilo, o víkendu je totiž podle policie doprava klidnější.

„O víkendu registrujeme mnohem menší provoz, než je tomu v běžné pracovní dny. Míň lidí jezdí do práce a jezdí opravdu jen za těmi nejnutnějšími potřebami, jako jsou třeba nákupy nebo obstarání nějakých nezbytných potřeb pro své blízké,“ potvrdila mluvčí krajské policie Vladimíra Šrýtrová.

Mimo silnice jen namátkové kontroly 

Lidé nemusí policisty potkat jen na silnicích, někdy hlídkují i na takzvaných zelených hranicích mezi okresy a katastry obcí. Podle Vladimíry Šrýtrové tam ale většinou dělají jen namátkové kontroly v rámci svých běžných povinností.

Náš reportér se vydal k turisticky oblíbené Junácké skále, kde končí katastr České Lípy a začíná katastr Kvítkova. „Tady musí zvítězit zdravý selský rozum. Jsme tady pár metrů od hranic, pokud tady ale nejsou lidi a je tady úplně prázdno, tak je to snad úplně jedno,“ komentoval jeden z oslovených výletníků v této oblasti.

„Mně je to jedno, ať nás někdo v lese honí, my jdeme na bledule,“ řekl další z oslovených lidí. Malá skupinka se o víkendu vydala do nedalekého Pekla, kde podle jejich informací prý už letos rozkvetly bledule. Ty každý rok touto dobou přilákají do pekelského údolí stovky turistů. Tolik jich o tomto víkendu ale nebylo, nejspíš i díky platnosti zákazu bezdůvodného cestování mimo obec a okres.

autoři: jij , reČRoL
Spustit audio

Související