Na návštěvě: Všichni se nám smáli, že jsme koupili ruinu, vzpomíná majitel kozí farmy Nový Dvůr

Psal se rok 2000, když se manželé Krejzovi rozhodli koupit víc než 200letou zemědělskou usedlost Nový Dvůr poblíž Sosnové u České Lípy. Před lety se změnila na kozí farmu. V přímém přenosu jsme se prošli pastvinami, nahlédli do výrobny sýrů i pohladili čerstvě narozené kůzle.

Moderátorka Iveta Kalátová s jen den starým kůzletem na farmě Nový Dvůr

„Ten statek byl ve velmi špatném stavu, taky nám dalo práci, než jsme ho mohli koupit. Rok jsem odvážel odpady, a všichni se nám smáli, že jsme si takovou ruinu koupili“, vzpomíná na léta dřiny Miloslav Krejza, který na současné, pěkně velké stádo koz, čítající kolem 250 kusů nedá dopustit. Kolaudace výrobny sýrů se konala na Velký pátek v roce 2007.

Farma je založená na chov české kozy hnědé, krátkosrsté. Z kozího mléka jsou vyhledávané měkké a polotvrdé sýry podle ověřených receptur a s použitím výhradně přírodních kultur a originálního syřidla. Veškeré dobroty z kozího mléka vyrábí výhradně z pasterovaného mléka bez použití konzervačních barvících přísad.

Poklona Olbrama Zoubka

„9 let jsme tu dělali umělecká sympozia, která se jmenovala Setkání výtvarníků na Novém dvoře, jsme sběratelé umění. A když jsme si tu později založili farmu, Olbram Zoubek mi řekl ‚Madam, mám trochu strach o Vaší intelektuální úroveň.‘ Ale úspěchy sledoval, a když jsme dosáhli šlechtitelského chovu, tak přijel s kyticí rudých růží,“ vzpomíná dnes už se smíchem Milena Krejzová.

Poslechněte si záznam přímého přenosu.

Spustit audio

Související

  • Kozí mléko z Nového Dvora

    V seriálu týdne se věnujeme vítězným regionálním potravinám Libereckého kraje. Zavedeme vás do Nového Dvora na Českolipsku, odkud pochází oceněné kozí mléko.