Na Instagramu smutek, na Twitteru politická satira. Jak sítě reagují na smrt Alžběty II.?

9. září 2022

Britská královská rodina ve čtvrtek 8. září oznámila úmrtí královny Alžběty II., nejdéle vládnoucí britské panovnice, která v čele země stála 70 let. Jak tohle téma rezonuje v online prostoru? Kdo královnu oplakává a kdo událost bere jako příležitost pro politickou satiru? O tom si ve studiu Radia Wave povídala redaktorka Aneta Martínková s editorem sociálních sítí Radia Wave Martinem Honcem.

Aneta má pocit, že z Instagramu se ke ní dostávaly hlavně emotivní a osobní zprávy, na Twitteru pak sledovala mnohem političtěji laděné příspěvky, které na rozdíl od Instagramu, kde se královna oplakávala jako sympatická veřejná figura, upozorňovaly, že je to prostě reprezentantka politické síly, se kterou má hodně lidí po celém světě (a především tedy třeba v bývalých koloniích) problém. V satirických reakcích taky podle ní hodně rezonovaly historické spory, které se na Britských ostrovech vedou.

To Martin kvitoval, publikum na Twitteru je podle něj stavěnější spíše na ostřejší obsah, který se dá rychle vyprodukovat, zatímco vizuální média spíš pracovala s obsahem ohlížejícím se za sedmdesáti lety vlády královny Alžběty. Obecně se podle něj ale tématu hodně rychle chytli nejrůznější trollové.

Nejvíc ze všech ho pobavil účet britského prodejce dárkových předmětů Banter King, který reagoval na vnitřní spory v královské rodině.

Jak se tématu chopily instituce a komerční značky? Poslechněte si celý příspěvek.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.