Možnosti jsou nekonečné, hranice jsou jenom v našich hlavách, říká liberecký nožíř

Milan Pokorný a Marek Procházka vyvinuli nerezovou damaškovou ocel. Redaktor David Hamr se při návštěvě jejich dílny zajímal o vlastnosti i jedinečnost nově vyvinutého materiálu.

„Jedná se o trojvrstvý damašek struktury San Mai, který vychází ze struktury japonských mečů a finta je v tom, že v centru toho nože, nebo toho damašku, je prášková ocel, která má velmi dobře distribuované legující prvky. V jednoduchosti je to damašek, který je celý v nerezu, můžete s tím dělat, co chcete, velmi dobře drží ostří, a perfektně vypadá,” říká o svém novém materiálu, který vyvinul společně s kolegou Markem Procházkou, liberecký nožíř Milan Pokorný.

Marek Procházka a Milan Pokorný vyvinuli nerezovou damaškovou ocel

Nerezový Damašek není absolutní novinka, jde ale o poměrně ojedinělý fenomén vyžadující mimořádné technologické prostředky a know-how. Zatímco klasické damaškové ocele jsou známy 100 let, damašek v nerezu je docela vzácnost. Existují pouze 4 výrobci na světě, kteří to dokážou v odpovídající kvalitě. A Milan Pokorný s Markem Procházkou patří do této exkluzivní čtveřice.

Legování je metalurgický postup zlepšování vlastností kovu či slitiny kovů přidáním příměsi dalších látek – legur, legujících prvků. Ty se přidávají buď již při vsázce nebo až po roztavení kovu. Příkladem je výroba oceli.

Zdroj: Wikipedie

„Je to ocel, která už existuje, vyráběl ji jeden americký výrobce damašku, ale mně ta ocel nevyhovovala,” vysvětluje motivaci k vývoji technologicky náročného materiálu liberecký nožíř.

Jeden z výrobků z dílny Milana Pokorného a Marka Procházky

Je až s podivem, že relativně malá dílna, i když velmi dobře technologicky vybavená, něco takového dokáže. „Když jsem před dvaceti lety začínal s noži, tak by mě ani nenapadlo, kam mě ta cesta zavede. A že vlastně ty možnosti jsou nekonečné, hranice jsou jenom v našich hlavách, když člověk dělá rukama a věnuje tomu nějakou píli a úsilí, tak se dá dělat v podstatě cokoliv,“ shrnuje svůj úspěch liberecký nožíř. Nechejte se do nožířské dílny pozvat; podívejte se na video a poslechněte si k tomu reportáž Davida Hamra.

autoři: David Hamr , reČRoL