Migrace lidí je z biologického pohledu výhodná. Ukáže se to ale až po mnoha generacích, vysvětluje antropolog

2. prosinec 2023

Jak pravěké události a procesy jako klimatické změny či kulturní inovace souvisí se současnou genetickou rozmanitostí člověka? Příčiny těchto jevů zkoumá biologický antropolog Viktor Černý z Archeologického ústavu Akademie věd. V oblasti Sahelu se zabývá populační historií a kontakty kočovných pastevců a usedlých zemědělců.

Migrace má dvě podoby – kulturní a biologickou. Lidé si totiž při pohybu z místa na místo mohou vyměňovat buď kulturu, nebo geny, případně obojí zároveň.

„Když migrant někam přijde a nepřispěje svými geny do recipientní populace, tak to není migrace, ale jenom mobilita,“ vysvětluje biologický antropolog.

Čtěte také

Společenské přesuny v současnosti jsou proto podle něj většinou jen mobilitou. „Často to ale bývá i migrace. Musíme se vždycky dívat na příčiny,“ podotýká. Konflikty, které k migraci vedou, začínají často na úrovni pastevců a zemědělců.

„V Sahelu vypadá ekonomika tak, že je živočišná a rostlinná výroba rozpojená. Přechod pastevců mezi jednotlivými lokalitami je často znesnadněn rostoucí zemědělskou populací,“ uvádí expert.

Zemědělská populace podle něj roste o 2,5 procenta ročně, a tak pastevci ztrácí obživu. „Často se nechávají najmout do nejrůznějších teroristických organizací, protože chtějí taky přežít.“ Pomáhají tak třeba při převaděčství.

Migrace je výhodná

Z biologického pohledu je ale migrace výhodná. Černý jako příklad uvádí okamžik, kdy se moderní člověk mísil s neandrtálci, od nichž převzal část genů.

„Po mnoha generacích se ukáže, že biologický kontakt byl ohromnou výhodou. Na rozdíl od toho kulturního, který mohl v první druhé generaci bolet,“ uzavírá Černý.

Poslechněte si celé Studio Leonardo. Moderuje Renata Kropáčková.

Spustit audio

Související