Metody firmy Eskulab Financ

29. srpen 2006
Pod kůži

Kontroverzní společnosti se slůvkem Eskulab v názvu nachytaly stovky nic netušících zákazníků. Na speciálních prodejních akcích zpravidla spojených s koncerty dechové hudby prodávali důchodcům deky proti elektrosmogu a také léky švýcarské firmy Helvesana. Deky jsou ovšem mnohonásobně předražené a podle odborníků také nefunkční. Léky pro změnu nemají povolení pro prodej v České republice. Jedna z firem Eskulab Financ, společnost s ručením omezeným navíc opustila své sídlo a lidé si tak prakticky nemají kde stěžovat.

Milan KOPECKÝ:
Leták s pozvánkou na koncert oblíbené dechovky našel v poštovní schránce snad každý z nás. Zpravidla za sto korun dojedeme autobusem na místo, kde se do nás vzápětí pustí zkušení obchodníci.

pan Vladimír:
Nakonec působili tak, že to je psychický nátlak na toho člověka, zákazníka jejich.

Milan KOPECKÝ:
Říká pan Vladimír z Vysočiny, který si deku i vitamíny koupil. Dohromady utratil téměř padesát tisíc. Léky jsou podle písemného vyjádření Státního ústavu kontroly léčiv jednoduše nahraditelné tabletami zhruba za stovku. Deka nefunguje vůbec.

Lukáš JELÍNEK, Národní referenční laboratoř pro neionizující elektromagnetická pole a zařízení:
Je zřejmé už jenom z pohmatu na tu dečku, že se v ní nenalézá nic, co by ovšem nízkofrekvenční magnetické pole mohlo vůbec nějak ovlivnit. Už z principu jaksi funkce toho elektromagnetického pole je možné říci, že tato dečka nemá žádný vliv.

Milan KOPECKÝ:
Konstatuje pro mnohé tvrdou pravdu Lukáš Jelínek z Národní referenční laboratoře pro neionizující elektromagnetická pole a zařízení. Lidé si ale deky kupovali. V nejmenované vesnici, kde bydlí pan Vladimír, napočítáme hned pět klientů. Na akcích jsou totiž vystaveni propracovaným psychologickým nátlakům, říká odborník Marcel Hlaváč.

Marcel HLAVÁČ, odborník:
Jejich cílem je jednoznačně dosáhnout u potencionálních kupujících fenomény davové psychózy a málokdy se stává, že by někteří tito obchodníci nebyli velmi dobře proškoleni, většinou bývají velmi dobře proškoleni na psychologické fenomény, na možnosti prodeje, na to, jak vůbec manipulovat s lidmi a tak dále.

Milan KOPECKÝ:
Čili vyvolat v zákaznicích pocit davové psychózy, doplňuje Hlaváč.

Marcel HLAVÁČ, odborník:
Většinou tam jsou ty prvky, že, co dělají ostatní, to já budu dělat také, to znamená, když koupí jeden člověk, tak ostatní mají zvýšenou tendenci kupovat tak, nehledě na to, za jakých podmínek to je. A nepřemýšlí o tom, jestli tento výrobek potřebují, nepotřebují, prostě koupil to soused, já to koupím taky, já musím ukázat, že na to mám taky.

Milan KOPECKÝ:
Metodám rodiny společností Eskulab podlehly stovky Čechů, mezi nimi už i zmiňovaný důchodce se svou ženou. Nechali se zlákat léčebnými účinky.

důchodkyně:
Mně je to na nic, na záda vůbec nepomohlo, na klouby mi to taky nepomohlo, takže akorát jsem si zabrečela, že jsme vyhodili tolik peněz.

Milan KOPECKÝ:
Firma Eskulab Financ podle svého vyjádření deky už neprodává. Komunikace v druhé polovině srpna je ale prakticky nemožná. Telefon stále vyzvání a nikdo ho nezvedá. Firma navíc opustila své sídlo zapsané i v obchodním rejstříku Humpolec, Dolní náměstí 34. Problémy to způsobí zejména při doručování pošty. Zákazníci totiž podali několik žalob a chtějí své peníze zpět. Právník Zdeněk Švec připouští, že jde o neetické jednání podnikatelů. U soudu nicméně v úspěch naštvaných klientů nevěří.

Zdeněk ŠVEC, právník:
Toto chování by mohlo být posuzováno některými jako porušování dobré hospodářské soutěže, ale podle mého názoru toto chování není napadnutelné soudní cestou, byť neetické, tak si myslím, že po právní stránce je naprosto v pořádku.

Milan KOPECKÝ:
Společnosti patřící zpravidla bulharským občanům vydělaly patrně velké peníze. Zákazníkům doslova a do písmene zbudou oči pro pláč. Poslední slovo ale bude patřit soudu.

důchodkyně:
Důkladní podvodníci, že s námi akorát manipulují a oberou důchodce o peníze.

Jiří CHUM, moderátor:
Na metody firmy Eskulab Financ upozornil redaktor Milan Kopecký.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu