Liberecký kraj zruší v příštím roce tři lékařské pohotovosti. Na co chce použít ušetřené peníze?

Vedení Libereckého kraje zruší od příštího roku lékařské pohotovosti v Semilech, Hrádku nad Nisou a Tanvaldu. Důvodem je podle hejtmanství jejich malá vytíženost a vysoké náklady. V akutních případech mají lidem pomoci na pohotovostech v takzvaných páteřních nemocnicích.

„Pohotovostní služba pro dospělé i pro děti je v páteřních nemocnicích, což znamená Česká Lípa, Jablonec, Jilemnice, Liberec, částečně i v Turnově a ve Frýdlantě,“ upřesnil náměstek hejtmana pro zdravotnictví Vladimír Richter z ODS.

Malá vytíženost, vysoké náklady

Podle něj nebyly zrušené pohotovosti úplně využité. Například na pohotovost v Semilech přišlo ročně asi 200 lidí. Letos přitom stálo fungování všech pohotovostí v Libereckém kraji 15,5 milionu korun. Po zdražení energií a dalších vstupů by se náklady v příštím roce mohly vyšplhat na víc než 18 milionů korun.

Reakce na zrušení pohotovostí

Nesouhlas se zrušením ambulancí vyjádřila například starostka Semil Lena Mlejnková z Volby pro Semily a nezávislý starosta Tanvaldu Vladimír Vyhnálek. V Hrádku nad Nisou by zastupitelé měli příští týden řešit, jestli by město fungování pohotovosti nezaplatilo ze svého.

Zrušení některých pohotovosti přinese komplikace nejen obyvatelům dotčených měst, ale i páteřním nemocnicím. „Pro nás je to samozřejmě komplikace, protože je snadno očekávatelné, že budeme čelit tlaku pacientů z těch oblastí, kde ty pohotovosti byly zrušeny. Na druhou stranu jsme si na to už v průběhu let zvykli, takže věříme, že to zvládneme,“ uvedl mluvčí krajské nemocnice v Liberci Václav Řičář. Lidé ale budou muset na pohotovostech čekat o něco déle.

Kolik Liberecký kraj ušetří a jak peníze použije

Podle náměstka Vladimíra Richtera Liberecký kraj ušetří na zrušených pohotovostech asi 4,5 milionu korun. Tyto peníze by měly jít do do podpory ordinací praktických lékařů tam, kde chybí. O jaká města půjde, bude podle náměstka záležet na Všeobecné zdravotní pojišťovně, která zpracovává takzvanou mapu bílých míst.

Spustit audio

Související