Liberecká univerzita se snaží zpřístupnit výuku i nevidomým studentům

23. březen 2023

Počet hendikepovaných studentů na liberecké univerzitě se každoročně zvyšuje. Patří mezi ně i nevidomí a slabozrací, kterým univerzita pomáhá například převodem tištěných učebnic do digitální podoby.

Studovat technicky zaměřenou vysokou školu není nic jednoduchého. Liberecká univerzita má v řadách studentů i hendikepované a jejich počty každoročně stoupají. V roce 2012 jich škola evidovala 12, vloni už 100.

Patří mezi ně i lidé s poruchami zraku. Nevidomí a slabozrací si vybírají především humanitní obory. V orientaci po areálu školy jim pomáhají takzvané majáčky, při studiu práce Akademické poradny a také centra podpory, která převádí výukový materiál do digitální podoby.

Handicapovaní zájemci o studium na liberecké univerzitě také mají upravené přijímací řízení. Do konce 31. března a 30. dubna 2023 mohou zájemci podávat přihlášku do většiny bakalářských a navazujících magisterských studijních programů.

Vedoucí Akademické poradny a centra podpory Iveta Pospíšilová a studenta Andrea Tkáčová

S nevidomou studentkou Andreou Tkáčovou, vedoucí Akademické poradny a centra podpory Ivetou Pospíšilovou a studijním asistentem Jaromírem Pospíšilem na univerzitě natáčel redaktor Tomáš Mařas, poslechněte si reportáž.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související