Liberec zřídí městskou nájemní agenturu, která má pomáhat lidem v bytové nouzi

12. září 2023 09:47

Během podzimu zahájí v Liberci činnost městská nájemní agentura. Motivovat má majitele volných bytů, aby je pronajali lidem, kteří mají problém sehnat v Liberci bydlení.

Inspiraci hledal Liberec u různých měst, hlavně v Praze, ale také v zahraničí. Podobné nájemní agentury fungují úspěšně například ve Francii, v Belgii nebo Dánsku. Agentura má být jakýmsi prostředníkem mezi soukromými vlastníky bytů a lidmi v bytové nouzi.

„Majitelé bytů kolikrát řeší problém s hledáním ideálního nájemníka. Zhruba každý pátý narazí na neplatiče. A my jim nabízíme určitý servis, kdy jim budeme garantovat pravidelný příjem, pojistíme jim ten byt, budeme za ně řešit veškerou administrativu,“ uvedl náměstek primátora Jan Hruška z Pirátské strany s tím, že agentura bude cílit na vlastníky, kteří mají v Liberci neobsazené byty a to i třeba několik let.

Kromě toho agentura slibuje, že bude řešit i případné problémy s občanským soužitím, pokud by nastaly a bude dbát na to, aby nájemce byt nepoškodil. Podmínkou bude, aby majitel snížil nájemné, tedy aby nepožadoval tržní, které je pro řadu lidí nedostupné. 

Jak bude agentura postupovat?

Liberecké Centrum bydlení udělá předvýběr ze zájemců o bydlení. Smlouvu pak získají ti, u kterých bude jistota, že s placením nájemného nebudou mít problémy. To znamená, že mají zaměstnání a stálý příjem. Pokud by nastal problém, tak zasáhne sociální pracovník, kterého liberecká nájemní agentura bude zaměstnávat.

Navíc nájemní smlouvu s majitelem bytu bude mít přímo agentura a tak pak uzavře podnájemní smlouvu se zájemcem o bydlení. Smlouva bude na rok a po lhůty, pokud bude vše v pořádku, už se bude dál domlouvat majitel bytu s daným nájemcem na dalším prodloužení.

Jaký je v Liberci zájem o nájemní bydlení?

Město eviduje okolo osmi set domácností, které v Liberci shánějí vhodný byt, ale nemají na tržní nájemné. Jde hlavně o samoživitele, rodiny s dětmi, seniory nebo hendikepované. Právě na tyto skupiny bude městská nájemní agentura cílit.

Spustit audio

Související