Letošní 28. říjen bude bez státních vyznamenání. Prezident Zeman je oceněným předá až příští rok

Je 28. říjen, státní svátek, kdy si připomínáme vznik samostatného Československého státu v roce 1918. Oslavy jsou letos ovlivněné epidemií koronaviru. Zrušeno muselo být i udělování státních vyznamenání na Pražském hradě. Co ceremoniál nahradí a kdy ocenění dostanou své medaile a řády?

Vyzdobený Vladislavský sál Pražského hradu, stovky hostů, fanfáry a slavnostní ceremoniál udílení státních vyznamenání. Na takový obrázek jsme byli zvyklí vždy večer 28. října. Letos ale na Hrad ústavní činitelé, umělci, vědci ani váleční veteráni nedorazí. Kvůli opatřením proti šíření koronaviru musel být tradiční ceremoniál zrušen. 

Čtěte také

Prezident Miloš Zeman sice ocenění vybraným osobnostem udělí, ale řády a medaile jim chce předat až příští rok. Konečné rozhodnutí, že předávání letos nebude ani v komorní podobě, tedy bez hostů a pohoštění, padlo před týdnem.

„Poměrně dlouho jsme doufali, že bude možné pozvat alespoň příbuzné vyznamenaných a zástupce lékařů, hasičů a policistů, co se podíleli na první vlně. Pak ale bylo jasné, že opatření jsou stále příkřejší,“ popisuje Vladimír Kruliš, ředitel Odboru protokolu Kanceláře prezidenta republiky.

„Je to situace, jakou si nikdo nevybral. Všichni to pochopili. Doufejme, že příští rok se vše vrátí do starých kolejí, tak aby ti, kdo jsou letos vyznamenaní, si za rok užili předávání před plným Vladislavským sálem.“

„Dvojnásobná“ varianta příští rok je ve hře

To, že by příští rok mohl být slavnostní ceremoniál dvojnásobný, zatím Vladimír Kruliš s Milošem Zemanem nediskutoval, představit si to prý ale umí. „Díval jsem se do statistik udílení vyznamenání a třeba Václav Havel v roce 1998 udělil celých 89 vyznamenání. Takže by to nebylo v historii poprvé, určitě se taková varianta dá zvládnout,“ vysvětluje. 

Snad se příští rok vše vrátí do starých kolejí, aby si letošní vyznamenaní mohli za rok užít předávání před plným Vladislavským sálem.
Vladimír Kruliš

Jména a medailonky letošních oceněných se na webových stránkách Pražského hradu objeví dnes, tedy 28. října, a to přesně ve 20:00 – tedy v době, kdy bude prezident republiky pronášet v Českém rozhlase a také v televizi slavnostní projev.

autoři: Petr Král , als
Spustit audio