Kouření je jeden z nejhorších rizikových faktorů. Konkurovat mu může jen cukrovka, varuje kardiolog

18. duben 2023

„Máme se čím chlubit. Úmrtnost na srdeční a cévní choroby klesla za posledních 30 let obrovsky. Na druhou stranu na ně u nás umírá víc lidí než na rakovinu,“ varuje odborník. Chtěl být lékařem? Kdy mu srdce začalo bít pro kardiologii? Za co všechno může covid? Má ekonomická krize vliv na nemoci srdce a cév? Je pro zdraví klíčový pohyb a spánek?

Pokrok je znát. Pozitivně se na zdraví populace odrazila změna životního stylu, dostupnost kvalitnějších potravin a lékařské péče. Trendy se bohužel začínají obracet k horšímu. „Trochu se stáváme oběťmi úspěchu. Daleko větší procento lidí je obézních a u nás máme velké problémy s alkoholem a kouřením.“

Podle Aleše Linharta jsou cigarety velmi rizikové. I ty elektronické. „Rozhodně neplatí, že kuřte více a kuřte zdravěji. Normální je nekouřit. Kouření je jeden z nejhorších rizikových faktorů a možná mu může konkurovat maximálně cukrovka,“ zvedá varovně prst.

„Bohužel u nás je přijatelný zlozvyk jak kouřit, tak pít alkohol. Nenazíráme na to moc skrz prsty. Procento kuřáků klesalo všude na světě výrazně více než u nás. Svět nás předběhl,“ uzavírá Aleš Linhart.

autoři: Tereza Kostková , eh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.