Knihovníci v zavřené liberecké krajské knihovně ruce do klína nesložili, nabízejí program on-line

13. únor 2021 10:00

Literární procházka Smržovkou, kvíz pro milovníky regionální literatury, nebo soutěž pro rodiny s dětmi - to všechno připravují nejen pro své čtenáře pracovníci Krajské vědecké knihovny v Liberci. Knihy můžou v současnosti půjčovat jen omezeně, a tak se přesunuli do online prostoru. Na podrobnosti se v knihovně byla zeptat redaktorka Lucie Fürstová.

Čtěte také

Epidemie koronaviru zavřela všechny kulturní instituce v Česku, mezi nimi i knihovny. Knihovníci se ale přizpůsobili. Knihy a dokumenty můžou v současnosti půjčovat jen omezeně, o to víc se snaží spojit se se čtenáři virtuálně. Například liberecká Krajská vědecká knihovna má nové webové stránky, své pořady vysílá na YouTube kanále a aktivní je i na facebookovém profilu.

Knihovníci připravují například pořad Knihomolský tipovník, který představuje zajímavé čtenářské tipy v tištěné i elektronické podobě. Pro rodiny s dětmi přichystali soutěž s knihovním maskotem Antonínem. Pro zájemce je připravená čtvrteční veřejná německá konverzace online a každou středu můžou čtenáři poznávat evropské spisovatele a jejich země.

Na webu knihovny můžou čtenáři vyzkoušet i své znalosti z regionální literatury v literárním kvízu; vylosované účastníky čeká nejen knižní odměna. A pro ty, kteří nechtějí sedět doma, připravují knihovníci Literární procházky. První je pozve na osmikilometrovou trasu do Smržovky, druhá vede na Sychrov a další knihovna plánuje přidávat jednou za měsíc. Až to situace dovolí, bude zájemce na cestách provázet i skutečný průvodce.

autoři: Lucie Fürstová , reČRoL
Spustit audio

Související