Každý má před koncertem jiné rituály. Já musím vonět, než jdu na pódium, usmívá se zpěvačka Tereza Balonová

23. březen 2024

Minulý rok byl pro Terezu Balonovou velmi úspěšný, stala se Objevem roku v anketě Český slavík a také vydala druhou desku Lampiony. Zanedlouho ji čeká zatím největší koncert v Lucerna Music Baru a dalších snů má prý mnoho. O tom všem si ve studiu Rádia Praha povídala s Lenkou Vahalovou.

„Ta deska je pestrá, mám tam živou kapelu i orchestr, ale snažili jsme se tam pořád zachovat mě a nějakou tu přirozenost a intimitu. Mám na to hrozně krásné reakce,“ říká o novém albu Tereza Balonová.

Lenka Vahalová a Tereza Balonová

Jeho název Lampiony symbolizuje světlo a naději. „V životě je to prostě nahoru a dolů. Je důležité mít nějaké body, ty světýlka, která tu černou tmu začnou pomalu rozsvěcet. A čím víc těch lampionů člověk má, tím je zase šťastnější a tato období se mu snáz podaří překonat.“

Témata písní se různí, často se tam prolínají vztahy a láska, ale také třeba ztráta blízkého člověka. „Písničku Chybíš jsem napsala, když mi umřela babička, se kterou jsem měla strašně krásný a blízký vztah. Je to jedna z nejosobnějších na desce, text jsem měla napsaný během deseti minut.“

Lucerna Music Bar jako vysněná meta

Měla možnost hrát s mnoha muzikanty, mezi které patří třeba kapela Kryštof, Divokej Bill, David Koller nebo Ewa Farna. Ale neodmyslitelně k ní patří hlavně kapela Jelen.

„Vnímám je jako takový moje bráchy. My jsme se tam u nich střídaly s Káťou Tichou, protože to je hlavní zpěvačka u Jelenů. Když jsem je neviděla třeba dva měsíce, tak se mi po nich stýská. Jsou to skvělí parťáci a užívám si s nimi každý koncert.“

Všichni hudebníci prý mají před vystoupením nějaký rituál, i Tereza Balonová jeden svůj prozradila. „Než jdu na pódium, tak se musím nastříkat voňavkou. Mám to už z prvního turné, ale já fakt musím vonět, potřebuji se prostě cítit fresh a připravená,“ směje se.

Tereza Balonová

Zanedlouho ji čeká zatím největší koncert, 13. května se na ni fanoušci můžou těšit v Lucerna Music Baru. „Je to můj vysněný klub a vysněná meta. Nejenže tam moc ráda hraju, ale hrozně ráda tam chodím na koncerty. Má to úplně skvělou atmosféru.“

Přizve si 13. května i nějaké hosty? Jaká náhoda provází vydání klipu k písni Chybíš? Kteří dva Martinové jsou v její kariéře zásadní? A kde má vystaveny ceny, které vyhrála? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Lenka Vahalová ,

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.