Karel Hvížďala: Kdo bude na Slovensku prezidentem

4. duben 2024

A proč zase vyhrál na Slovensku Fico? Proč po ruské agresi na Ukrajině fandí Slováci Rusku? Proč i v Bratislavě člověk zaslechne povzdechnutí „zlatý socialismus“? Odpovědi je třeba hledat v průsečíku historických a mocenských sil, které mají dnes k dispozici byrokratický aparát a technologie.

Historikové připomínají, že zatímco Češi byli posledních tisíc let pod vlivem Svaté říše římské, Slováci byli v té době pod Korunou svatoštěpánskou a ta měla docela jinou politickou komunitu i kulturu.

Čtěte také

Proto ve stejných situacích reagujeme jinak, a to i v nedávné historii: v letech 1939, 1945, 1989 i v poslední době.

Za Slovenského státu, který byl satelitem Třetí říše, hlásil se k Hitlerovi, hrával velitel Hlinkovy gardy a ministr vnitra Šaňo Mach bez ostychu mariáš s básníkem a komunistou Lacom Novomeským v hotelu Carlton, kam chodil i Gustáv Husák. Pro Slováky znamená příslušnost k národu víc než k politické straně. Proto se také mohl Fico jít nedávno poklonit k hrobu Gustávu Husákovi a prezentovat se jako vlastenec.

Sentiment z druhé světové války

Slovenský sociolog Martin Bútora upozorňuje na rozdíl mezi hospodářským a kulturním vývojem obou národů po roce 1948: Zatímco v Čechách a na Moravě komunistický převrat představoval hospodářský i kulturní pokles, na Slovensku tomu bylo naopak. Budoval se tam průmysl, rozvíjelo se systematicky školství atd.

Karel Hvížďala, komentátor

Proto tam můžeme zaslechnout povzdech zlatý socialismus. Robert Fico vidí rozdíl mezi Českem a Slovenskem v tom, že na východním Slovensku „nejde nic vyprávět proti Rudé armádě. Sentiment z druhé světové války je u nás velmi silný“.

Na námitku redaktora týdeníku Echo, že Rudá armáda osvobozovala Slováky od vlastní vlády, Fico tvrdí: „Rudá armáda neosvobozovala Slovensko od nějaké milované vlády. Jinak by se asi nekonalo Slovenské národní povstání.“ Historií zdůvodňuje Ficova vláda i politiku všech azimutů, a aby je za to média a opozice nekritizovala, chce zrušit veřejnoprávní média.

Psychologové říkají: Kdo má strach, nemění se, je zajatcem minulosti. Kolik takových lidí je na Slovensku, se ukáže 6. dubna při druhém kole prezidentských voleb.

Autor je publicista.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.