Jsou to moje poslední tři sezony, prozradila Sáblíková plány. V reprezentaci je i její o 23 let mladší sestra

25. říjen 2023

Rychlobruslařka Martina Sáblíková vstoupí už do své 23 sezony ve Světovém poháru. Během kariéry získala na velkých akcích neuvěřitelných 146 medailí a chce přidávat další. I proto chce Martina Sáblíková i v 36 letech objet všechny závody Světového poháru, mistrovství světa i Evropy.

„Jsou to prakticky moje tři poslední sezony a jsem ráda, že se na ta místa podívám. Snad mi vydrží zdraví a budu moct absolvovat úplně všechno,“ říká Martina Sáblíková a připomíná, že poslední její sezonou v kariéře by měla být ta olympijská v roce 2026.

To ale neznamená, že příjmení Sáblíková z výsledkových listin zmizí. V širším reprezentačním výběru je totiž aktuálně i její o 23 let mladší sestra Barbora a společně tak absolvovaly některá letní soustředění.

Čtěte také

„Bylo to fajn, hrozně se mi líbí její zapálení. Připomíná mi to sebe samu. Nechci říct, jak jsem to vnímala tehdy já, ale ona je hrozně houževnatá. Je bezvadné se na to dívat s postupem času, když vidím to mládí a jak je malá. Vidí ve mně ten vzor, to je hezké.“

A na soustředění došlo i na rady od starší sestry. „Nechci říct, že je to rada, ale snažím se jí říct, aby nešla do každého tréninku úplně naplno. Je to těžké jí to vysvětlit, ale v tom jsme si asi taky trochu podobné,“ kroutí hlavou s úsměvem Martina Sáblíková.

Pořád ve formě

Sama sbírala medaile na velkých akcích 20 let za sebou. Tuhle tradici by ráda udržela až do konce kariéry, i když ví, že dostat se na stupně vítězů na evropském nebo světovém šampionátu bude pro ni stále těžší.

„Uvidíme, jak to bude. Je mi 36 let, budu se tam prát s holkama, kterým je 20 let. Nechci říct, že bych šla do sezony bez elánu, ale ta dravost získávat umístění je trochu něco jiného, než když už toho mám tolik za sebou,“ dodává Sáblíková.

Podle předsezonních testů ale Martina Sáblíková má stále na to bojovat o medaile i proti o generaci mladším soupeřkám.

Světový pohár začne v polovině listopadu v Japonsku. Tam bude chtít ladit formu na světový šampionát na jednotlivých tratí, který bude v únoru hostit Calgary a v březnu pak zakončí sezonu mistrovstvím světa ve víceboji v německém Inzellu.

autoři: Petr Kadeřábek , mim
Spustit audio

Související