Ivan Štern: Alexej Navalnyj a plynovod Nord Stream 2

15. září 2020

Ošetřující lékaři berlínské Charité oznámili, že Alexej Navalnyj se probral z kómatu a že jeho stav se zlepšuje.

Zhruba ve stejné době mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dal na vědomost, že jeho vláda nepočítá se zastavením výstavby plynovodu Nord Stream 2. Pokus spojovat Navalného otravu s Kremlem a takto jej trestat považuje Peskov za absurdní.

Čtěte také

Zcela protichůdný názor na věc má předseda zahraničního výboru Spolkového sněmu, křesťanský demokrat Norbert Röttgen. Soudí, že nad plynovodem by se měla vláda zamyslet nejen kvůli Navalnému, ale také kvůli členským zemím Unie. Od samotného počátku stavby spolu s Evropským parlamentem proti plynovodu protestovaly. Německo jím dává v sázku celoevropskou energetickou bezpečnost.

Röttgen na vlnách stanice Deutschlandfunk zapochyboval o všech dosavadních sankcích, vyhlášených proti Rusku. Jediné, čemu Putin porozumí, je tvrdý jazyk v podobě omezeného dovozu plynu. Teprve pak si uvědomí, že jde opravdu do tuhého.

Odmítl námitku, že není jasné, zda za otravou skutečně stojí Kreml, přece není tak hloupý, aby beze všeho umožnil Navalného převést do Německa, kde se doberou pravé příčiny otravy. To naopak bylo cílem ruské vlády. Útok a způsob útoku musely být veřejné, aby se staly jednoznačným vzkazem a varováním pro všechny, kterým by se zachtělo vládě se protivit. Nejen v Rusku, ale i v sousedním Bělorusku.

Trocha projevené solidarity

Čtěte také

Poněkud mírnější postoj, i když nezapírá, že ho útok na Navalného krajně rozzlobil, zaujímá Röttgenův stranický kolega, předseda zahraničního výboru Evropského parlamentu David McAllister. Původce útoku není podle něho dán. Od ruské vlády požaduje, aby neprodleně zahájila vyšetřování za mezinárodní účasti a zjištěné pachatele postavila před soud. Zastavení výstavby plynovodu považuje za ekonomický hazard.

Röttgenův postoj jednoznačně sdílí zelený poslanec Jürgen Trittin. Přidává argument navíc: oteplování klimatu. Plynovod se vůbec neměl začít stavět. Jeho názor potvrzuje šéf kolínského ústavu pro výzkum klimatu Niklas Höhne. Pokud se má naplnit pařížská dohoda a oteplování země má dosáhnout nanejvýš 1,5 stupně v průměru navíc, je nutné nejen opustit uhlí a ropu, ale i fosilní plyn. Plynovod je velkou ekonomickou chybou. Pokud bude chtít Německo dosáhnout klimaticky šetrného energetického mixu, bude muset provoz plynovodu nejpozději do pěti až deseti let zastavit.

Ivan Štern

Nakonec nezbývá než otázka, zda opravdu dojde na slova bavorského listu Süddeustche Zeitung. Napsal, že nyní lze hledat v Rusku cokoli, jen ne partnera. Anebo to vše zas dopadne, jak říkají Rusové, jako obyčejně?

Trocha projevené solidarity, byť by přišla na nějaký ten peníz, by se přesto nejspíš hodila.

Autor je publicista

autor: Ivan Štern
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.