Ideologie nad ekonomikou. Polské volby jsou o bezpečí, válka hraje ve prospěch vlády, říká tamní novinářka

Nedělní parlamentní volby v Polsku rozhodnou, zda se strana Právo a spravedlnost udrží u moci, nebo po osmi letech odejde do opozice. Co by znamenalo vítězství dosud vládnoucí garnitury? Čím bude výsledek polských voleb důležitý pro sousední země a pro celou Evropskou unii? Vladimír Kroc se ptal polské novinářky Kláry Klinger Kosmaly z deníku Gazeta Prawna.

Polská opozice tvrdí, že nedělní volby budou pro Polsko nejdůležitější od pádu komunismu. Je možné to tak chápat? Pokud ano, proč?

Je pravda, že opozice se bojí, že pokud bude PiS, tedy Právo a spravedlnost, vládnout třetí volební období, změní ten systém natolik, že příští volby budou v podstatě dekorativní. Říkají, že by jim to umožnilo trvale zavést určité mechanismy, převzetí podniků, médií, soudního systému. Na druhé straně jsem od jednoho z opozičních politiků slyšela, že opravdu poslední volby budou až v roce 2025.

Čtěte také

Tak nevím, jestli bych osobně šla až tak daleko, jak říkají někteří opoziční politici, že jsou to poslední svobodné volby. Ale při pohledu na poselství veřejnoprávních medií, která přestala být veřejnoprávními a stala se vládními, by se člověk mohl obávat, že se tato vláda moci zase dlouho nevzdá a že tyto volby jsou opravdu důležité.

Jaká je předvolební kampaň? V jakém duchu se nese?

Kampaň se odehrává ve stínu války, jejích důsledků a nejdůležitější je asi pocit bezpečí. Na jedné straně to byla vysoká inflace a narušení polského zemědělského trhu dovozem zemědělských produktů z Ukrajiny, na druhé straně vládní strana PiS stavěla na pocitu bezpečí Poláků a říkala, že ona jedině jej bude garantovat, jak v ekonomickém aspektu, tak i armádou a plotem na hranici s Běloruskem a protiimigrační politikou.

Došlo třeba k absurdním situacím, což v Čechách taky víte, Češi to využívali a na hranicích byly velké fronty: několik týdnů před volbami ceny benzinu radikálně klesly, z téměř sedmi zlotých na šest zlotých, z 38 korun a 32 koruny. Ceny byly levnější než u velkoobchodníků, tak lidé začali nakupovat do zásob, protože se začaly objevovat zprávy, že je u čerpacích stanic nedostatek pohonných hmot. Všem je jasné, že vláda bude muset to kampaňové zlevnění po volbách dohnat a ceny radikálně zvýšit.

Čtěte také

Posledním důležitým tématem jsou ženy. Nebyly to soudy, nebyla to změna vzdělávacího systému, co přivedlo lidi do ulic – jak už jsem říkala, ty potraty (protipotratové zákony, pozn. red.) opravdu vedly k tomu, že ženy vyšly do ulic, byly czarny protesty. Teď je vidět, že politici to vědí a snaží se ženám jako samostatné skupině voličů něco nabídnout. Stále to ale nestačí, průzkumy ukazují, že ženy jsou nejméně aktivní skupinou voličů. Uvidíme v neděli, jestli byly ženy nějak přesvědčeny k tomu, aby volit šly, nebo ne, ale určitě to je nové téma, které se ukázalo během těchto voleb.

V předvolební kampani slibuje opoziční Donald Tusk mimo jiné vyšší slevy na dani z příjmů, placenou dovolenou pro živnostníky, zlepšení zdravotního pojištění i vyšší mzdy učitelům. Jak velké procento voličů na to může podle vás slyšet?

To je válka s PiS, který opravdu staví na sociálně-transakčních voličích, kterým garantuje rodičovské příspěvky nebo důchod.  Určitě je nějaká malá skupina voličů, která možná... ale já si myslím, že to není to nejdůležitější.

Čtěte také

To, co PiS garantuje a co lidé chtějí, jsou sociální příspěvky. Tusk prostě říká: my to nezměníme, my v tom budeme pokračovat. Ale myslím si, že ten ideologický rozdíl je důležitější pro to, jak budou Poláci volit, má větší vliv na to, jak budeme volit.

Referendum na hranici

Kaczynski svoji volební kampaň soustředil na migraci, přičemž obviňuje Brusel ze snahy umístit v Polsku tisíce migrantů. Jak chytlavé téma je to v dnešním Polsku?

Určitě to je téma. Je to vidět na tom, že přesně na den voleb je udělané referendum – ale z odpovědí na ty otázky nic nevyplývá, je to součást volební kampaně.

Ty otázky v podstatě ukazují, co jsou nejdůležitější témata v Polsku. Jedna z otázek je: podporujete odstranění bariéry na hranicích polské republiky s běloruskou republikou? Druhá otázka: podporujete přijetí tisíců nelegálních přistěhovalců z Blízkého východu a Afriky v souladu s mechanismem nuceného přemístění, který nařídila evropské byrokracie? To jsou jako dvě ze čtyř otázek – další dvě jestli podporujeme rozprodej státního majetku zahraničním subjektům a jestli podporujeme zvýšení věku odchodu do důchodu.

Čtěte také

Takže určitě, téma migrace, téma bariéry na hranicích a téma bezpečí, protože jsme na hranicích s Ukrajinou a s Běloruskem. V podstatě je to hranice Evropy s další částí světa.

Vy už jste o tom mluvila, ale jak důležitá je ta ruská agrese na Ukrajině z hlediska voleb? V čí hra je vlastně prospěch?

Taková situace je vždy ve prospěch aktuální vlády, na to jsou průzkumy, že když je fyzické bezpečí narušeno, tak nikdo nechce změny.

Já jsem si právě říkala, že třeba i to, co se teď stalo v Izraeli, může také mít vliv na to, jaký bude výsledek voleb, protože to je vždy tak, že lidé řeknou: ne, radši zůstaneme tak, jako to bylo dřív a nic nebudeme měnit, protože to nám garantuje větší fyzické bezpečí

Jak jste se ptal na to Německo, myslím, že z české perspektivy není úplně srozumitelné, proč pro Poláky říct o někom, že je Němec, může mít vliv na výsledek voleb. Stejně tak pro vás asi není úplně srozumitelné, že jsme na těch hranicích tak hrozně blízko té války.

Jak se ideologicky profiluje opoziční Občanská koalice vedená Donaldem Tuskem? A kdo dál může v Polsku promluvit do sestavování vlády? Poslechněte si celý rozhovor s Klárou Klinger Kosmalou vedený Vladimírem Krocem.

autoři: Vladimír Kroc , jkh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.