Hřiště s nafukovací halou versus komunitní zahrada. Takový problém v současnosti řeší Praha 2

17. září 2016

Na pozemku komunitní zahrady Na Smetance v Praze stojí desítky truhlíků se zeleninou a s ovocem. Příští rok je pravděpodobně nahradí multifunkční sportovní hřiště s nafukovací halou. O pozemek projevila zájem sousední základní škola, radnice Prahy 2 jí vyšla vstříc a dobrovolní zahrádkáři se budou stěhovat o kus dál. To se jim ale nelíbí a tak se začali bránit.

Komunitní zahradu má na starosti Pavlína Kalousová. Odkvétají tam slunečnice, okolo jsou stromy - to vše lidé v zahradě za poslední roky zasadili. Teď by se ale měla přestěhovat na pozemek u základní školy.

„Jednak je ten pozemek o něco menší a jednak ta komunitní zahrada má kouzlo v zázemí, že se tady dají pořádat akce pro členy i pro veřejnost,“ popsala Kalousová.

Na pozemku o velikosti téměř 2,5 tisíce metrů čtverečních hospodaří zhruba 300 lidí. Nejstaršímu zahrádkáři komunitní zahrady Na Smetance je více než 90 let.

Město zahradu spolku pronajalo nejdříve na rok a poté na další dva, do jara 2017. Teď už smlouvu prodlužovat nechce, projevila o něj zájem sousední základní škola.

„Je škoda, že se proti sobě staví zájem dětí versus zájem zahrady. Oba ty projekty mají své místo na Praze 2. Naše priorita je samozřejmě zůstat v tomto prostoru,“ řekla Kalousová.

Podle ní je největší problém v tom, že úřad Prahy 2 se spolkem dopředu nemluvil a to, že se bude muset vystěhovat, zjistili členové zahrady až z internetu. To potvrzuje i zástupce starostky Prahy 2 Michal Grundler za TOP 09, podle něj nebylo třeba komunikovat se zahrádkáři osobně.

„Ta smlouva byla na dobu určitou, tady není a priory dávat něco vědět,“ popsal Grundler.

Tisková zpráva oznamující konec komunitní zahrady a zahájení stavby multifunkčního hřiště ale na internetu byla ještě dřív, než byla věc projednána v majetkové komisi a navíc musí ještě jednou projít radou.

Počet žáků roste

Zástupce starostky uznává, že se někde stala chyba: „Bylo to už projednáno ve školské komisi, ale je pravda, že to ještě nebylo projednáno v majetkové komisi, ze které jsem teď přišel, tam to bylo také odsouhlaseno. Je pravda, že tisková zpráva tuto komisi předběhla,“ uvedl Grundler s tím, že někdo asi dával větší váhu školské komisi.

Úředníci komunitní zahradě během prvních jednání nabídli, aby se přestěhovala na část školní zahrady. Dostatečně veliký pozemek, na kterém by prý stejně dobře mohlo stát i hřiště s nafukovací halou, prý není bezpečný pro děti, řekl Grundler.

„Pozemek je přímo vedle komunikace a dále nad hlavním nádražím. Tam by muselo být nějaké důkladné zabezpečení, aby ty míče nepadaly dolů. Pochybuji, že by na tomto exponovaném pohledu památkáři dovolili něco takového zbudovat,“ dodal.

Pro Základní školu Na Smetance je podle ředitelky Hany Vítové stavba důležitá i proto, že počet žáků roste.

„Máme velký nárůst žáků, a nejen v době výuky, ale i po škole ve školní družině, kde jsme museli navýšit kapacitu. Je nezbytně nutné zajistit pro děti nějakou mimoškolní činnost,“ řekla Vítová.

Komunitní zahrada na protest vytvořila internetovou petici, lidé připojují své podpisy a vzkazy i na plot lemující pozemek. Jak vše dopadne, bude jasné 26. září, kdy celou situaci finálně projedná rada Prahy 2.

autor: lam
Spustit audio