Horská služba Jizerských hor má ve Frýdlantském výběžku zbrusu novou stanici

17. duben 2024 14:33

Ošetřovna a společenská místnost. Tak se dá ve stručnosti popsat nová základna horských záchranářů v Jizerských horách, konkrétně v Lázních Libverda. Pro Horskou službu je stanice velmi důležitá, její členové odtamtud dohlížejí na celý Frýdlantský výběžek.

Služebna horských záchranářů v Lázních Libverda

„Prostředí je tady krásné, je jaro a je to tady hezké, komfort nesrovnatelný s naší minulou služebnou,“ pochvaluje si nové místo horský záchranář Michal Zavadil, který před tím trávil službu v jedné malé místnosti nedaleko místních lázní.

Služebna voní novotou, ještě není úplně dovybavená. „Tady bude sedět člověk ve službě, tady má pracovní stůl, počítač, kam mu přicházejí výzvy, vysílačku,“ popisuje náčelník horské služby Jizerských hor David Savický.

Jednou z výhod nové služebny je také samostatná ošetřovna, kde můžou záchranáři pacienta položit, ošetřit a počkat na příjezd sanity. „Průjezd je dělaný tak, aby se sem vešla sanita. Záchranář si sem přijede čtyřkolkou, nebo autem a sanita může přijet až sem k ošetřovně,“ upozorňuje náčelník.

Nová základna Horské služby Jizerských hor v Lázních Libverda

A díky prostorné garáži už horští záchranáři nebudou muset na konci sezóny převážet z místa na místo veškerou techniku.

Velkou výhodou je především umístění služebny. Libverda je uprostřed Jizerských hor na začátku Frýdlantského výběžku, odkud to má horská služba blízko například na nejvyšší horu Smrk, na singltreky i na Štolpichy, které jsou turisty hojně navštěvované.

V Jizerských horách má Horská služba celkem 8 služeben. Nejblíž je osada Jizerka nebo až 15 kilometrů vzdálená stanice v Bedřichově.

autor: Johana Tománková
Spustit audio

Související