Hlídací služby dětí v Havlíčkově Brodě

27. duben 2006
Trendy

Rodiče dětí v Havlíčkově Brodě budou moci využívat nových hlídacích služeb. V rámci evropského projektu EQUAL Českého svazu žen, by se v Brodě měla objevit pohotovostní hlídací agentura, celodenní družina v budoucnu také celodenní škola. Právě na toto téma jsme si povídali se Štěpánkou Matúškovou z koordinační společnosti APERIO.

Cílem aktivit v rámci projektu EQUAL je sladit dění rodinného a profesního života rodičů a dětí. Měla by k tomu přispět i celodenní družina, říká Štěpánka Matúšková.

Matúšková: V čem se liší od ostatních je to, že zahrnuje odborné zájmové kroužky, takže není to tak, že rodiče po skončení družiny jsou nuceni hledat zájmy pro své děti, ale celý den zahrnuje i kroužky.

Další službou je celodenní škola. V jedné budově jsou jesle, mateřská školka i škola. Děti si tak zvykají na své budoucí pedagogy. Rodičům se ale mnohem reálněji jeví podniková školka. V Havlíčkově Brodě pod firmou Pleas kdysi bývala a dnes se sem patrně vrátí.

Matúšková: To je pro nás zajímavá věc, jako pro postkomunistickou zemi. Podnikové školky socialistické podniky měly, jsou docela rozšířené v západní Evropě u velkých firem, kde školka často bývá v budově továrny či úřadu. Je to výhodné pro rodiče v tom, že vlastně mají s dítětem kontakt i během dne. Mohou se tam stavit během své pracovní doby, během oběda mohou s dítětem trávit volný čas.

Anna Doležalová z mateřského centra Zvoneček by podnikovou školku uvítala. Mnohem více vidí potřebu pohotovostní hlídací službu.

Doležalová: Potřebuje-li si dojít maminka k lékaři a nemá komu by svého potomka svěřila, nikoho, kdo by jí mohl pomoci.

Mateřské centrum takovou službu nabízí, zatím však bez potřebné legislativní opory.

Doležalová: Bylo by dobré, kdyby hlídací služba, která v podstatě nyní funguje, mohla pracovat jako oficiální.

Havlíčkův Brod nemá dětské jesle a rodiče jsou právě na hlídací službu odkázáni. Oficiálně je tady jediná a ta je časově velmi zaneprázdněná. Koordinátoři projektu EQUAL slibují, že se situace příští rok změní. Agentury budou ve spolupráci s městskými úřady zajišťovat služby nejen v Havlíčkově Brodě, ale i v dalších městech Vysočiny.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu