Faust v Draku. Hradečtí divadelníci se vrací k loutkářským kořenům

26. červen 2018

Šedesáté výročí Divadla Drak se režisér Jakub Vašíček rozhodl uctít inscenací Faust, jejíž premiéra byla uvedena v rámci festivalu Divadlo evropských regionů. Východiskem pro inscenaci byl text Jindřicha Veselého, který se inspiroval z lidových loutkářských her s faustovskou tematikou.

Živá kapela a andělský chór, pro něhož napsal hudbu Daniel Čámský. Touto scénou otvírá soubor Divadla Drak své pojetí příběhu doktora Fausta v nové stejnojmenné inscenaci. Faustovské téma je s loutkovým divadlem neodmyslitelně spjato a právě text, podle nějž hrál i obrozenecký loutkář Matěj Kopecký, se stal východiskem pro inscenaci Divadla Drak, říká dramaturg Tomáš Jarkovský.

Faust ze své nespokojenosti, z nějaké chuti proměnit svůj život a žít ho naplno a z touhy po uznání a slávě se upíše Mefistovi. Za to dostane odměnou nějaké zážitky, může něco prožít. Ale to skončí, čas vyprší a po Faustovi zbyde jenom díra ve stropě. Zjistili jsme, že to souvisí s tím, čemu jsme se upsali my, tedy divadlu. Taky můžeme mít nějaké zážitky, můžeme dosáhnut uznání, ale po tom divadle na konci také nic nezůstane, kromě pár fotografií a článků.
Tomáš Jarkovský

Faust, Divadlo Drak

Příběh doktora Fausta, který upsal svou duši ďáblu, se za staletí dočkal bezpočtu lidových loutkářských variací. Text o Johannesi doktoru Faustovi hrál na scéně Divadla Drak dokonce i vnuk Matěje Kopeckého.

My jsme se tímto textem inspirovali, používáme jeho fabuli a různé fragmenty. Snažil jsem se předlohu přepsat po duchu tak, jak ji chápu. Pak se tam objeví i pasáž, kdy Faust vyráží na cestu za těmi zážitky a požitky. My jsme se od toho trochu odchýlili a vložili do inscenace i motivy Goethova Fausta.
Tomáš Jarkovský

Faust, Divadlo Drak

Divadlo Drak se s inscenací Faust vrací po mnoha letech ke klasickým dřevěným marionetám a v souladu s Kopeckého tradicí nechybí ani postavy Kašpárka a čertů. Loutky přímo pro inscenaci vyrobil umělecký řezbář Jiří Bareš.

Loutky jsou inspirované původními starými. Pracuje se s nimi především v první polovině inscenace, která je holdem tomu „starému“ divadlu. Čili první polovinu můžeme považovat určitým způsobem za pietní. Využíváme toho, že v daru jsou mistři svého řemesla, jako například Jiří Vyšohlíd, který hraje Fausta.
Jakub Vašíček

Faust, Divadlo Drak

Návrat ke kořenům loutkového divadla souvisí také s jeho původní kočovnou povahou. Proto je Faust první inscenací uvedenou v novém šapitó Divadla Drak. V nové inscenaci režiséra Jakuba Vašíčka je zapojen patnáctičlenný herecký soubor. Kostýmy pro inscenaci Faust navrhovala výtvarnice Tereza Venclová, autorem velkoryse pojaté scény je Kamil Bělohlávek.

Spustit audio