Ekonom Hindls: Euro je problém politický, ne ekonomický. Od splnění kritérií nejsme daleko

4. leden 2024

Debaty o přijetí eura se v Česku vedou už dvě dekády. Pro společnou měnu se naposledy vyslovil ve svém novoročním projevu i prezident Petr Pavel. Zda a kdy opustit českou korunu a přijmout euro? Jaké jsou nejčastější relevantní argumenty pro jednotnou evropskou měnu a jaké proti? Ekonom Richard Hindls v pořadu mimo jiné nastíní, jak debatovat o přijetí eura, a přiblíží, jak se bude letos vyvíjet kurz tuzemské měny.

„Společná měna je velmi složité téma. Není to ale problém ekonomický, i když některá kritéria stále neplníme, ale evidentně problém politický. Bez ohledu na to, co říkal Petr Pavel na Nový rok, politicky se to s námi táhne už dvě desítky let,“ konstatuje v pořadu Jak to vidí... ekonom Richard Hindls.

Rozhodovat ale nebude ani ekonomika, ani politika, ale občané. „Formálně je třeba ke vstupu souhlas veřejnosti, to znamená referendum nebo hlasování, tak jako jsme to viděli na Slovensku nebo ve spoustě dalších zemí. I tak je ale názor veřejnosti spíše otázkou politického působení než ekonomických věcí, které jsou složité.“

Pro a proti

V současné době je tlak proti euru poměrně velký, i když třeba v podnikové sféře už česká legislativa umožňuje účtovat v eurech.

Čtěte také

„Velké firmy toho využívají, protože jejich vlastníci jsou v zemích eurozóny, navíc jsme hospodářsky velmi výrazně napojeni na Německo. Oproti tomu zaznívají názory, abychom neskončili jako Řecko. Tento argument je ale nesmyslný, protože důvody, které přivedly Řecko tam, kde bylo, rozhodně nestály na straně eura,“ vysvětluje emeritní rektor Vysoké školy ekonomické.

Podle něj je tedy přijetí eura spíše otázkou veřejné debaty. O to více, že ekonomické problémy jsou řešitelné. „Nejsme daleko od toho, abychom klíčová kritéria, tedy dluh a deficit, splňovali. V dluhu jsme dnes zhruba na 44 % vůči hrubému domácímu produktu, maastrichtské kritérium ale povoluje až 60. Pokud jde o deficit, tak ten bude letos nad povolenou tříprocentní hranicí. Pokud se nám ale podaří konsolidovat veřejné finance, ke 3 % se lehce dostaneme. Koruna sice trochu lítá, ale pořád je to řešitelné. Pokud bude vůle, řešení se najde.“

Politická (ne)vůle

Po letech rozpočtových deficitů a v době vysoké inflace se však úvahy o vstupu do eurozóny mohou zdát leckomu nepřiměřené.

Čtěte také

„Kdybych to řekl čistě statisticky, zejména kritérium cenové stability nesplňujeme. Časem ho ale splňovat můžeme. Bylo období, kdy jsme ho bez problémů splňovali. Inspirativní může být třeba i příběh Francie, která při svém vstupu před zhruba 23 lety toto kritérium splňovala, potom ale velmi rychle její míra inflace dosáhla takové hodnoty, že už ho splňovat přestala. To je ostatně příběh celé řady zemí. Stejně tak 60% hranici zadlužení dnes téměř nikdo z vyspělého Západu nesplňuje. Německo je nad, Francie ji překračuje dokonce o hodně.“

Vedle toho jsou ovšem kritéria, která tyto země splňují. „Z pohledu ekonomického jde tedy o detektivku, z pohledu toho, jak bude reagovat veřejnost a co udělá politický establishment, je to čistě politická otázka. Pokud politická reprezentace nezmění tón, který v současné době vůči euru má, tak si myslím, že bohužel není moc reálné, aby veřejnost přijetí eura odhlasovala,“ dodává Hindls.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.