Dominik Biemann: Z mého života. Deníkové zápisky slavného sklářského umělce z Harrachova

26. březen 2021

Zaposlouchejte se do rozhlasové adaptace deníkových záznamů slavného sklářského umělce, rodáka z harrachovského Nového světa, v interpretaci Jana Kačera a režii Michala Bureše.

Účinkuje: Jan Kačer
Připravil: David Hamr
Napsal: Dominik Biemann, Petr Nový
Režie: Michal Bureš
Natočeno: 2019
Produkce: Klára Illiašová

V pořadu Kultura pod Ještědem, v cyklu Krajinou příběhů, nabízíme desetidílnou rozhlasovou četbou na pokračování vycházející z deníkových zápisků slavného sklářského umělce, rodáka z harrachovského Nového světa, Dominika Biemanna v podání skvělého Jana Kačera a režii Michala Bureše. Biemannovy záznamy vyšly po ediční úpravě Petra Nového knižně roku 2010 v nakladatelství G plus G pod titulem Z mého života: Vzpomínky a poznámky nejslavnějšího českého rytce skla. Nahlédněte s námi do doby i životních situací výjimečného výtvarného umělce prostřednictvím velmi subjektivního, občas intimního vypravěčského textu.

Dominik Biemann, narozen roku 1800 v Harrachově do skromných poměrů formíře tamní sklárny, proslul už ve své době jako vyhledávaný rytec. Dnes jsou jeho díla nesmírně ceněná nejen pro svou řemeslnou dokonalost, ale i pro mimořádnou uměleckou kvalitu, jsou proto ve sbírkách prestižních domů umění a muzeí po celém světě.

autoři: David Hamr , Michal Bureš , reČRoL
Spustit audio

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.