Do tvorby slideshow v DAB+ se zapojila experimentálně i umělá inteligence

22. listopad 2023

Umělá inteligence označovaná zkratkou AI je dnes skloňována v mnoha oborech. Její nasazení je možné i v souvislosti s tvorbou doplňkových obrázků, tzv. slideshow, jak ukázaly letošní Mediální dny Mnichov. Společnost Bayerische Medien Technik je dceřinnou firmou tamního státního centra pro nová média a veřejnoprávního vysílatele BR.

Čtěte také

Na Mnichovských mediálních dnech představila BMT motivy pro obaly rozhlasových alb vytvořené umělou inteligencí. Za tímto účelem byly analyzováni pomocí ChatGPT samotní umělci a jejich texty písní a následně interpretována sdělení, která obsahují. Ve finále pak došlo k přesnému doladění procesu generování obrázků zapojením různých parametrů. Výsledkem jsou cílenější a konzistentnější obrázky, které splňují zadané požadavky a specifikace daného stylu.

V dalším kroku mohou být uměle vytvořené obaly alb odeslány prostřednictvím databáze s hudebními názvy jako slideshow prostřednictvím digitálního rozhlasového vysílání DAB+ nebo internetového streamu. Testovacím prostředím je projekt ART (Announcement Radio Toolbox) , který se zabývá rozhlasovým zpravodajstvím v lineárních hudebních pořadech a je financován z rozpočtu bavorského kancléřství. Testy proběhly prostřednictvím multiplexu Teskanal BDR.

autor: lukpo
Spustit audio

Související