Digitální občanka se týká jen Česka, připomínají redaktoři Antiviru. Jaké jsou její výhody a nevýhody?

22. leden 2024

Ode dneška se můžete prokázat virtuální občankou na třicítce úřadů v Česku – jsou to ministerstva a třeba Český statistický úřad. Elektronický doklad si během víkendu i přes problémy s přihlašovaním do aplikace eDoklady zřídilo přes 130 tisíc lidí. Co aplikace přináší i z pohledu bezpečnosti?

Zkušenosti s aplikací popisuje redaktor Jan Cibulka: „Já si ji zkoušel zprovoznit o víkendu a byl to boj. Trvalo mi asi den a půl, než jsem se úspěšně zaregistroval. Teď, když to zkouším, funguje dobře. I ověřování dokladů mi funguje.“

Čtěte také

Jana Magdoňová dodává: „Nápor lidí není teď tak velký, aby systémy zahltil. O víkendu byl problém s tím, že do aplikace se musíte přihlašovat přes digitální identitu občana. A právě tato platforma nezvládala množství lidí, kteří se přihlašovali.“

Proč státní aplikace při rozjezdu vždycky padají? Proč to stát neumí? Podle Cibulky argument státu je, že je příliš drahé si držet dostatečně výkonnou infrastrukturu, která by zvládla nápor při rozjezdu, když pak většinu času takový výkon potřeba není. „Nicméně to už je dávno překonané a stát tím jen přichází o důvěru lidí v to, že je schopný takové věci dělat dobře.“

Využití v restauracích?

Využití digitální občanky v tuto chvíli není nijak velké. Akceptují ji jen takzvané ústřední orgány veřejné správy, kam spadají právě ministerstva, Český báňský úřad nebo antimonopolní úřad.

Čtěte také

„Za půl roku už by ale tyto virtuální občanky měla akceptovat i policie a úřady práce nebo finanční úřady a od příštího roku i všechny obecní úřady,“ upozorňuje Cibulka s tím, že ze zákona ale tyto digitální občanky nemusí akceptovat komerční sektor, třeba kdyby ji někdo chtěl využít v restauraci, že už mu bylo 18, záleží na každém podniku. 

Určitě ji nebudou brát v zahraničí – digitální občanka se týká jen Česka. V rámci Evropské unie se teď připravuje celoevropská digitální identita, která by v budoucnu fungovala vlastně podobně jako české eDoklady.

Výhody a nevýhody

Digitální občanka neposkytuje všechny údaje v občance všem. Tedy třeba v restauracích lze potvrdit, že nám bylo 18, ale výčepní nevidí jméno nebo adresu. Stačí mu fotka.

Ověřování také nebude jednoduché. Je potřeba ukázat speciální kód v telefonu. Ověřující musí kód načíst svým telefonem a ty telefony se pak propojí přes bluetooth. „A teprve po potvrzení se data nasdílí,“ popisuje Cibulka s tím, že ve srovnání s klasickou občankou je to dost zdlouhavé, nemusí to zafungovat vždy a výčepní na to nemusí mít ve večerním fofru čas a trpělivost.

Čtěte také

Navíc nikdy není jistota, že ten, kdo ověřuje, si informace z občanky neuloží. Takže není nijak ošetřeno, aby se data nekopírovala. „Stát se tomu snaží technicky bránit, ale tato obrana nikdy není stoprocentní,“ říká Magdoňová.

 U občanky vidíme, jestli si ji náhodou někdo neofotil nebo neopsal, ale tady ta jistota není. „Navíc aplikace je dostupná od víkendu a už teď nejspíš někteří lidé začínají vymýšlet, jak ji zneužít.“

Bez řidičáku v peněžence

Podle Magdoňové také kvůli zdlouhavému ověřování mezi dvěma telefony se většina lidí spokojí jen s tím, že ukážou digitální občanku ve svém mobilu a nebudou se snažit telefony propojovat. Jenže něco takového se dá snadno podvrhnout. A toho mohou podvodníci zneužít.

„A určitě je dobré ještě říct, že už teď v peněžence není nutné nosit řidičský průkaz, tu plastovou kartičku. Policie si vše umí vzít z registru. Nesmíte mít ale řidičák propadlý,“ uzavírá Cibulka.

Spustit audio

Související