Digitalizace Krajské knihovny v Havlíčkově Brodě

9. květen 2006
Trendy

Krajská knihovna Vysočiny v Havlíčkově Brodě má své nové digitalizační pracoviště. Jde o první počin tohoto typu v kraji a elektronické podoby se dočkají nejenom běžně dostupné knihy, ale i historické tisky a noviny. Současně s tím začíná knihovna poskytovat služby knihovny digitální. Počítač, speciální deska, fotoaparát. To je dnešní zařízení na digitalizaci dokumentů. Dříve jen těžce dostupná služba se nyní dostává do knihoven i v menších městech.

Getz: Skenování starých věcí bylo dříve možné jen přes planetární skenr. Stál několik milionů a jediné pracoviště, které bylo schopné zakázky zpracovat bylo v Praze. Jak se vyvíjejí technologie, tak se už dostáváme do řádu statisíců.

Říká na úvod ředitel knihovny Tomáš Getz. V Havlíčkově Brodě budou fotografovat prakticky vše. Elektronické podoby se dočká i 500 let starý graduál v muzeu. A nejenom on.

Getz: Ve spolupráci s muzei budeme fotografovat staré tisky, které oni mají unikátní, tedy v jednom vydání. Budou pak přístupnější veřejnosti a také ochráněny proti krádeži, což se shodou okolností stalo třeba v Pelhřimově.

Dále se bude jednat o staré noviny, kterým hrozí destrukce papíru ze všeho nejvíc. Své místo vyměnila v půjčovně za pozici počítačového fotografa Jaroslava Doležalová.

Doležalová: Zapnu si přístroj, položím knihu, v počítači nastavím hodnoty, což je čas a clona, zmáčknu knoflík a proběhne skenování. Zkontroluji výsledek na obrazovce a pokud jsem spokojená, vše uložím. V opačném případě obrázky clonou a jasem doladím.

S rozvojem moderních digitálních technologií se na Vysočině objeví i první digitální knihovna. Čtenář, který nebude chtít knihu fyzicky, zaplatí za jednu stránku zhruba dvě koruny. Požadovaný titul je přesunut do jeho e-mailové schránky. Ostatní dokumenty budou k nahlédnutí na webových stránkách. Pokračuje ředitel Tomáš Getz.

Getz: Objednávky zadává dlouhodobě Národní knihovna a zpracované materiály budou přístupné na našich i jejich webových stránkách ve speciálním rozhraní, které je naprogramované tak, aby se s naskenovanými dokumenty dalo dobře pracovat, listovat a vyhledávat.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu