Děti nečtou? Páťáci chtěli Foglara, že je ty mobily nebaví, to mi spadla brada, popisuje knihovnice

Pobočka liberecké Krajské vědecké knihovny na sídlišti Kunratická je po rekonstrukci opět otevřená. Jak se líbí čtenářům a co nového nabízí, se byl podívat redaktor Tomáš Mařas.

Pobočka Krajské vědecké knihovny v Liberci na sídlišti Kunratická

Po měsíčním uzavření se 5. února 2024 otevřela pobočka Krajské vědecké knihovny v Liberci v základní škole na sídlišti Kunratická. Důvodem uzavření byla rekonstrukce, kdy došlo na výměnu desítky let starého vybavení.

Především dětští čtenáři hledají knihy v nových regálech a mají i pohodlná místa k posezení. Děti často s přechodem na druhý stupeň knihovnu ignorují, jejich zájem o čtení pak mohou udržet komiksy, které jim představí i klasickou literaturu.

„Rekonstrukce spočívala ve výměně vybavení, protože to, co jsme tady měli, tak bylo už víc jak 40 let staré. Dlouhodobě jsme usilovali o to, abychom získali na tuto pobočku nové vybavení. Je to jedna z našich větších poboček, je hodně navštěvovaná a do karet jí hraje i to, že je ve škole,“ vysvětlila ředitelka Krajské vědecké knihovny v Liberci Dana Petrýdesová.

Kromě regálů s knihami jsou v knihovně i stolek a vaky, na kterých se sedí. Čtenáři tak mají zázemí, kde si knihy mohou prolistovat, než si vyberou. „Snažili jsme se vytvořit více komfortní prostředí, které nabídne nejenom možnost si vybrat zajímavé knihy, ale i se posadit, s někým se sejít,“ potvrzuje ředitelka.

Pobočka knihovny na sídlišti Kunratická není jen pro děti. Je tam i oddělení pro dospělé, kde jsou k dispozici například dějiny umění, knihy o železnici, o historii, a další.

Noví čtenáři do knihovny přibývají pravidelně. „Dětští čtenáři přibývají, jak nastupují nové ročníky do první třídy. Máme akci ‚Knížka pro prvňáčka‘, paní učitelky s prvními třídami sem několikrát přijdou na besedu, kde se seznamují s knihami a s knihovnou,“ popisuje knihovnice pobočky Kateřina Trojanová.

„Na konci první třídy jsou pasováni na rytíře čtenářství, na čtenáře. Hned při první návštěvě dostávají přihlášku do knihovny, jako prvňáčci ji mají zdarma,“ dodává.

A zároveň si posteskne, že ne všechny děti do knihovny chodí i nadále. Podle ní zlom přichází při přechodu na druhý stupeň, někteří čtenáři se vrátí v osmé a deváté třídě, středoškoláků už ale do pobočky chodí málo.

Knihovna se proto snaží mladé čtenáře motivovat. „S vyučujícími se domluvíme na tématu, ke kterému něco připravíme. Hodně se čtou komiksy, tak se snažíme dostat sem i klasická díla zpracovaná do komiksu, děti se takto dostanou třeba k Shakespearovi,“ říká knihovnice a přidává i nedávnou historku:

„Mám tady takovou partičku kluků. Na začátku školního roku se ptali po Chatě v Jezerní kotlině (dílo Jaroslava Foglara, poz. red.). A oni: ‚No víte, nás už nebaví ty mobily…‘ Mně padla brada pomyslně na zem. Poznáte, jestli si dítě z vás dělá psinu. Ten kluk to myslel fakt vážně. To je prostě parta, 4 - 5 kluků, a čtou si vzájemně knížky, což je úplně super. Je to tedy pátá třída, jsem zvědavá, co se stane po prázdninách,“ usmívá se knihovnice.

A jak se v knihovně líbí čtenářům? Poslechněte si reportáž.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související