Con grazia

25. leden 2024

Společný projekt houslisty Františka Novotného, klavíristy Igora Ardaševa a vydavatelství Radioservis. Hodnocení připravil Petr Veber.

(…) František Novotný má za sebou nahrávky velkých houslových koncertů s Jiřím Bělohlávkem, natočil sonáty od Strausse, Korngolda a Schumanna i celé houslové dílo Ernesta Blocha. Nyní se rozhodl natočit známé i méně známé věci vyvolávající vlídnou a harmonickou atmosféru, z nichž některé dokonce ani nemají studiovou podobu. CD, vyznívající jako mnohobarevná mozaika, se nápadem i neokázalou, ale dokonalou interpretací vydařilo, jak ostatně u Františka Novotného očekáváme. Jde o vkusný výběr, o pěknou sestavu, o příjemný poslech. (…)

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.