Chátrající domy v českých vesnicích

12. červenec 2007
Pod kůži

Polorozpadlé a neobyvatelné domky hyzdí v Česku nejednu vesnici. Mohou to být jak staré chalupy, tak i nové nedostavěné domy. Lidem v malých obcích to vadí a stavební úřady jsou bezradné, protože jednání s vlastníky zpravidla k cíli nevedou. Ruce si naopak mnou zloději, kteří chalupy pravidelně navštěvují. Náš redaktor se vypravil do vesnic na Chotěbořsku, kde staré ruiny nepřehlédne nikdo.

Milan KOPECKÝ:
Malebnou vesničku Podmoklany lemují z jedné strany Železné hory, z druhé louky, lesy a pole. Hned u dopravní značky nám neunikne možná kdysi honosná chalupa, dnes stavební troska.

soused:
To je s nima, to je ... Dělají si z nás srandu, no.

Milan KOPECKÝ:
Konstatuje na adresu vlastníka jeden ze sousedů. Majitel domu se natáčení odmítl zúčastnit. Starosta Podmoklan Jiří Zatřepálek nabídky využil a poznamenává:

Jiří ZATŘEPÁLEK, starosta obce Podmoklany:
Za prvé, je to na vjezdu do vesnice, a když někdo přijíždí, tak špatnej pohled na vesnici hned. A za druhý, fouká vítr a tak dále a ten papír, jo, tu lepenku to vynáší na silnici, poněvadž je to barák těsně u silnice. A nejhorší ještě na tom je, že v tý lepence jsou hřebíky a tam krásně může kdokoliv píchnout auto, jo. Není to žádná legrace, tadyhleto.

Milan KOPECKÝ:
Otázka zní co s tím?

Jiří ZATŘEPÁLEK, starosta obce Podmoklany:
Co se s tím dá dělat, to já ani nevím, no.

Milan KOPECKÝ:
Odpovídá bezradný starosta Zatřepálek. O několik stovek metrů dál je Horní Studenec. Podnikatel tam v devadesátých letech postavil v duchu takřečeného podnikatelského baroka honosné sídlo. Hrubá stavba od té doby zarostla stromy, je opět přístupná zlodějům. Ani tady se nic zásadního neděje.

Jiří PAVLÍČEK, místostarosta Ždírce nad Doubravou:
Pokud by tam nějaké děti lezly, mohlo by se stát, že by mohlo dojít k nějakému úrazu. Prostě je potřeba to řešit.

Milan KOPECKÝ:
Dodává místostarosta Ždírce nad Doubravou Jiří Pavlíček. Další polorozpadlé chalupy najdeme v Sobíňově, Krásné Hoře, ale také v Čejově na Pelhřimovsku a v desítkách dalších obdobně velikých vesnic. Vzhled, technická úroveň a, krasobruslařsky řečeno, umělecký dojem rodinných a jiných staveb leží na bedrech stavebních úřadů. Luděk Špinar ze Ždírce nad Doubravou ví své.

Luděk ŠPINAR, stavební úřad, Ždírec nad Doubravou:
Stavební zákon je na to postavenej, aby donutil vlastně ty stavebníky k údržbě tý stavby, případně k tomu odstranění, ale na druhý straně je problém třeba s doručováním těch písemností těm lidem. Většinou třeba nepřebírají už z toho důvodu, že na ně čeká nějaká povinnost. A zase má třeba množnost na druhou stranu ten stavební úřad nařídit zbourat sám vlastně, nařídit vyklizení tý stavby, a pak tu dlužnou částku vymáhat na vlastně tom vlastníkovi stavby.

Milan KOPECKÝ:
Zákonem dané mantinely jsou jedna věc, realita druhá. Vymahatelnost práva je nízká. Jen málokterý případ končí tím, že stavebník, popřípadě majitel domu poslechne. Samozřejmě existují soudy, které podobné případy řeší. Malé obce se tomu ale brání. Souzení je drahé a velmi zdlouhavé.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu