Česká pošta plánuje v Libereckém kraji aukci dalších budov po zrušených pobočkách

17. duben 2024 13:55

Na úterý 16. dubna 2024 plánovala pošta v pořadí už šestou aukci pobočky v libereckém Vesci. Kvůli nedostatku zájemců ji ale nakonec opět zrušila. Podrobnosti k prodeji i nabídce nemovitostí České pošty zjišťovala redaktorka Kateřina Hartmanová.

Čtěte také

V nejbližší době by se v Liberci měla dražit budova pošty ve Vojanově ulici v části Františkov. Konkrétní datum podle mluvčího státního podniku Ivo Vysoudila zatím není. V krajském městě chce pošta nabídnout k prodeji ještě budovu v ulici 28. října.

Už pošesté nabízela také budovu v libereckém Vesci v České ulici. Nikdo se do aukce nepřihlásil. Pošta chce budovu prodat za 8 milionů 700 tisíc korun. Cena je stanovená podle znaleckého posudku a její snížení by podle mluvčího Vysoudila musela schválit dozorčí rada státního podniku. Aukce organizuje přímo Česká pošta. Nemusí tak za jejich opakování platit žádné poplatky zprostředkovateli.

Podle Ivo Vysoudila by se měla v nejbližší době dražit také budovy pošty v Rokytnici nad Jizerou. Podle starosty Rokytnice Petra Matyáše ze Starostů pro Liberecký kraj se město dražby pravděpodobně nebude moct zúčastnit kvůli ceně. Pokud by vedení města dům získalo, zůstala by v budově provozovna, zřejmě obchod, a byty.

Další domy plánuje pošta nabídnout i v Jablonci nad Nisou.

Kvůli úsporám státní podnik v roce 2023 zavřel téměř 300 poboček a propustil asi 1 500 lidí. Hlavním argumentem tohoto kroku byl menší zájem o tradiční poštovní služby. Tímto opatřením chtěla pošta snížit svou ztrátu.

V Libereckém kraji v červenci 2023 skončilo celkem 13 poboček, nejvíc v Liberci, kde jich pošta zrušila 6.

Spustit audio

Související