Centrum Mirákl získalo akreditaci na kurs hipoterapie. Jako druhé na světě

2. leden 2015

Jízda na koni nemusí být jen sport nebo příjemná relaxace. Stále častěji se prosazuje také jako léčebná metoda tzv. hipoterapie. Léčba s pomocí koní pomáhá nejen postiženým, ale i lidem v psychiatrických nemocnicích. V Česku zatím hipoterapie není uznána jako léčebná metoda.

Před koncem loňského roku ale Centrum hiporehabilitace Mirákl získalo akreditaci ministerstva zdravotnictví na pořádání certifikovaného kurzu Hipoterapie pro děti s mozkovou obrnou.

Jedná se po Švýcarsku teprve o druhé uznání této metody na světě.

„Asi nejvýznamnější je to, že hipoterapie už je nějakým způsobem standardizovaná a že terapeuti, kteří absolvují tento kurs, budou specializovaní cíleně na tento úzký obor a budou hipoterapii provádět už pod hlavičkou ministerstva zdravotnictví,“ říká hlavní fyzioterapeutka sdružení Mirákl Kateřina Čapková.

Jak dodává, hipoterapie cíleně využívá pohyb koňského hřbetu v kroku:

„Buď můžeme pohyb koňského hřbetu využít jako sensomotorickou stimulaci, což znamená, že ty děti na koni balancují, a tím posilují hluboký stabilizační systém, nebo můžeme pohyb koňského hřbetu využít jako relaxaci, a tím pádem můžeme ovlivnit i tu druhou skupinu dětí, které jsou spíše spastické a potřebují zrelaxovat.“

Hipoterapie nemá téměř žádné kontraindikace a mohou ji absolvovat děti od tří měsíců, kromě epileptiků. Léčba není také vhodná pro dospělé s radikulárními syndromy.

autoři: mvo , bum
Spustit audio