Byty, domy nebo restaurace. Z nevyužívaného továrního areálu v Loučné nad Desnou se má stát „centrum“ obce

1. březen 2024 13:37

Nové byty a rodinné domy, ale taky volnočasové centrum, restaurace a další služby pro rezidenty a turisty. Takto by v budoucnu mohly vypadat nevyužívané tovární areály v Loučné nad Desnou na Šumpersku. Alespoň podle záměru soukromého investora, který je vlastní. První etapu už dokončil. V továrenské Ulrichově vile nechal postavit bezmála tři desítky bytů.

„Tady jsme v prvním patře. Zde je obývák, ložnice, vedlejší pokoj, okna na jižní stranu,“ prochází jedním z bytů v nově zrekonstruované Ulrichově vile spoluzakladatel společnosti Salutem Jaroslav Ton, který stojí za developerským projektem v Loučné nad Desnou.

Budova stejně jako zbytek průmyslového areálu chátrala. Teď je v ní šestadvacet nových bytů různých dispozic. „Zdemolovali jsme zchátralé tovární objekty. Za námi jsou ještě dvě parcely, kde máme vyprojektované dva dvojdomky. Je to první etapa,“ popisuje Ton.

Některé objekty, které se dají zachránit, využijeme.
Jaroslav Ton, spoluzakladatel společnosti Salutem Jaroslav Ton, který stojí za developerským projektem

Investor má ale velké plány i v takzvaném spodním továrním areálu v Loučné, který mu taky patří. „Některé objekty, které se dají zachránit, využijeme. Například centrální halu na nějaké volnočasové sportovní centrum, parkovací dom atd. Je tam také administrativní budova, která se dá přestavět na nějaké dostupné bydlení. Bude to takové centrum obce Loučná nad Desnou,“ dodává

Pro další etapy potřebuje společnost změnu územního plánu obce. Její vedení se k projektu staví spíše opatrně. „Ve chvíli, kdy se mění územní plán, tak obec si už moc nemůže říkat, co by tam chtěla nebo nechtěla. Takže připravujeme regulační plán, který přesně určuje, co v té lokalitě být může, jak můžou být vysoké budovy, jaké může být procento zastavěnosti území a podobně,“ říká nezávislá starostka Loučné nad Desnou Petra Harazímová.

Proměna chátrajících lokalit v obci je i tématem mezi místními. Třeba manželé Josef a Marie ji jednoznačně vítají. „Určitě je dobře, že s tím začali. Není tu kadeřnictví, obchod, jednu restauraci zbourali, druhou zavřeli. Tady není prostě nic,“ popisují manželé.

Oblast Jeseníků a jejich podhůří zajímá v poslední době soukromé investory čím dál více. Nové developerské projekty se chystají třeba taky v Branné nebo v Ostružné.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio