Bohužel musíme, bohudík, že můžem, říká principál Big´O´Bandu a projektu #kulturaprezije Marek Ottl

Od dirigování v městském parku k online přenosům koncertů a divadelních představení, taková je cesta hudebníka, skladatele, dirigenta a jednoho ze zakladatelů spolku Kultura z.s., který už několik měsíců do vašich domovů přináší koncerty i divadelní představení v rámci projektu #kulturaprezije. Marek Ottl byl hostem Davida Hamra.  

Marek Ottl v našem studiu

Marek Ottl pochází z muzikantské rodiny, a tak asi nebylo jiné cesty než té hudební. Jak vzpomíná, poprvé hrál na křídlovku se svým dědečkem v 10 letech na zahradě pod lípou, už ve 3 letech ale  „dirigoval" Vackův Liberec v přírodním divadle. V dospívání a dospělosti následovalo krátké studium na konzervatoři v Teplicích, kterou ale pro nesoulad v názorech s pedagogem opustil a přestoupil na Střední uměleckou školu v Liberci. Díky tomu je zároveň členem a kapelníkem také v souboru Krátkého a Úderného divadla, které na této škole vzniklo. Studoval ještě dál, hru na trombón a klavír na pražské Konzervatoři Jaroslava Ježka.

Radši než na firemním rautu hrajeme vesnický ples...
Marek Ottl, kapelník Big´O´Bandu a hybatel projektu #kulturaprezije

Po studiích se vrátil do Liberce, který, jak sám říká, vlastně nikdy neopustil, a od té doby se hudbě věnuje naplno. Před lety převzal Big Band od svého tatínka Luboše a tak vzniklo unikátní hudební těleso, Big´O´Band Marka Ottla, které dokáže rozhýbat kulturní sál, festivalovou louku i plné liberecké náměstí. Jaký je běžný život kapelníka velkého bigbandu, když zrovna nejsou v platnosti „omezení“? A jak moc ta „omezení“ kapelu zasáhla? Můžou si hudebníci vybírat, kde budou hrát? Poslechněte si rozhovor.

O kultuře, která přežije

Čtěte také

Proč, kdy a jak vlastně vznikl projekt #kulturaprezije? Jaké je zákulisí a jak se streamování připravuje? Jaká byla očekávání organizátorů projektu, spolku Kultura z.s. a jaká je realita? Mají muzikanti a umělci zájem vystupovat online? Jaké jsou nejbližší plány spolu Kultura a na co se můžete těšit? A jak přímé přenosy nejlépe sledovat? I to se z rozhovoru dozvíte.

autor: David Hamr
Spustit audio

Související