Archetypy bez zbytečných ornamentů. SKUTR láká na Rusalku do Národního

8. březen 2024

Opera Rusalka, kterou Antonín Dvořák napsal na libreto Jaroslava Kvapila, měla světovou premiéru v roce 1901 v Národním divadle v Praze. Od té doby je trvalou součástí jeho repertoáru. Příběh o vodní víle, která doplatí na svou lásku k člověku, může být inscenován mnoha způsoby. Jak se na něj dívá tvůrčí tandem SKUTR? Poslechněte si rozhovor s Lukášem Trpišovským, Martinem Kukučkou, Tomášem Netopilem, Kateřinou Kněžíkovou, Alžbětou Poláčkovou a Františkem Zahradničkem.

Jdeme k nějakému základnímu archetypu. Ať už to je příběh holky, která dospívá v ženu, anebo nějakého člověka, který jde za hlasem svého srdce, ale narazí na jiné společenství, jinou civilizaci.
Lukáš Trpišovský

Dirigentské taktovky se ujme Tomáš Netopil, který se do Národního divadla vrací po téměř 12 letech. V titulní roli Rusalky se v alternaci představí sopranistky Kateřina Kněžíková a Alžběta Poláčková. Dále v alternacích účinkují Michajlo Malafij a Aleš Briscein (Princ), Peter Kellner a František Zahradníček (Vodník), Ester Pavlů a Kateřina Jalovcová (Cizí kněžna), Lucie Hilscherová a Jana Sýkorová (Ježibaba) a další.

autor: Daniel Jäger
Spustit audio

Související