Anorexie začíná změnou myšlení, ne úbytkem váhy. Na vině jsou sociální sítě, říká Anna

8. duben 2024

Co je to mentální anorexie? Jak s poruchami příjmu potravy souvisí sociální sítě? A která věková skupina je nejohroženější? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

V Lince důvěry Klubu Rádia Junior si moderátorka Klára Nováková povídala s influencerkou Annou Horákovou a psycholožkou Bárou Downes. Anička si prošla poruchami příjmu potravy i problémy s nízkým sebevědomím. Přesto je z ní dnes úspěšná a inspirativní dívka, která vyučuje angličtinu.

Kdy začíná anorexie?

Když bylo Aničce 14 let, necítila se ve svém těle dobře a rozhodla se, že začne hubnout. Začala omezovat jídlo a cvičit. „Z nuly jsem šla na sto, začala jsem hodinu denně cvičit, hlídala jsem si kalorie,“ říká.

Prošla si tak mentální anorexií. To je porucha příjmu potravy, kdy člověk málo jí a hubne. „Anorexie začíná změnou myšlení,“ varuje psycholožka. To, že neustále přísliš řešíme, jestli něco sníst, nebo ne, může být první známkou anorexie. 

Anorexie začíná změnou myšlení. Jídlo je problém a člověk myslí jen na hubnutí

A pak přišla bulimie

Jakmile se ale Anna z anorexie dostala, začala se záchvatově přejídat, a váha šla rychle nahoru. „Přibírala jsem, tak jsem pak začala zvracet, takže se to přehouplo do bulimie,“ vzpomíná na dobu, co snědla, schválně vyzvracela.

Okolí často nepozná, že někdo s poruchou příjmu potravy bojuje. V tomto ohledu je zákeřnější bulimie. Není totiž podle Anny na člověku tak vidět.

Svěřte se
Trápí vás ale něco tak moc, že už se to nedá vydržet? Ubližuje vám někdo a nemáte to s kým probrat? Na nic nečekejte a jděte na web skvělých profesionálů www.linkabezpeci.cz. Tam vždy najdete někoho, kdo si vás poslechne a poradí vám. Můžete zavolat, napsat email, nebo si i chatovat.

Nebojte se svěřit. Každý problém má své řešení!

Život „dokonalých“ lidí

Ve světě sociálních sítí se bohužel často srovnáváme s ostatními. Naše sebevědomí tím trpí. „Když člověk třeba čtyři hodiny denně konzumuje životy v uvozovkách dokonalých lidí, tak by bylo divné kdyby ty problémy neměl,“ myslí si Anička.

Tou nejohroženější skupinou jsou děti od 12 let, které začínají řešit, jak zapadnou mezi ostatní. Někdy se u nich objeví pocit, že nejsou ničím zajímaví. Psycholožka Bára ale všem vzkazuje, že je to jen pocit a vše se časem zlepší. A nezapomínejte, že dokonalost, kterou lidé ukazují na sociálních sítích, je často hodně nepravdivá.

Jestli vás zajímá, jak se Anička srovnává s negativními komentáři po tom všem, čím si prošla, poslechněte si celý rozhovor.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Klára Nováková , bva , kpe

Související