Záněty uší u psů a koček jsou velmi časté

Když pozorujete, že váš pes až příliš třepe hlavou, může to být způsobené zánětem uší. Abyste tomu předešli, je potřeba uši psů a koček pravidelně kontrolovat. Další rady přinesl jihlavský veterinář Přemysl Novák.

„Základní problém je omezení cirkulace vzduch ve zvukovodu. Především se jedná o sklopené uši nebo i nadměrně osrstěné. Tyto uši jsou k zánětům daleko náchylnější,“ upozorňuje Přemysl Novák. K zánětům uší psů a koček může vést snížená imunita alergie, paraziti, ale taky cizí předmět, například píchnutá osina z pole a podobně.

Nepožívejte přípravky určené lidem

Psí nebo kočičí pH je odlišné od toho lidského. Proto není dobré používat žádné přípravky k čištění nebo léčení lidských uší. Pokud toto jednoduché pravidlo nedodržíte, můžete vašemu čtyřnohému miláčkovi zadělat na ještě větší problémy. Jestliže si tedy všimnete, že si zvíře uši nadměrně drbe, třepe hlavou a ucho je uvnitř zarudlé, zajděte k veterináři.

Neléčený zánět způsobuje trvalou hluchotu

„Kůže zbytní, ucho je zarudlé, nehezky vypadá a někdy i silně zapáchá. Někdy se uzavře i zvukovod a zvíře přijde o sluch. Pakliže dojde k postupu infekce a dojde k zánětu vnitřního ucha, tak už je to velký problém. Dochází k obrně lícního nervu a v takovém případě už většinou dochází k trvalé hluchotě, protože jsou poškozená sluchová ústrojí,“ upozorňuje veterinář Přemysl Novák. K takovým závažným problémům může dojít už po několika desítkách dnů neléčeného zánětu.

Před léčbou je potřeba stanovit diagnózu

Zvíře se zánětem by měl prohlédnout veterinář, udělat výtěr a stanovit typ zánětu. Může jít o bakteriální, kvasinkový nebo smíšený zánět nebo to může být parazitóza. Pak je možné zvolit typ účinných kapek. Jestliže je zánět v pokročilém stádiu, musí se zahájit léčba antibiotiky. Záněty uší u psů a koček jsou přitom velmi častým onemocněním. Preventivně je potřeba uši minimálně jednou za dva až tři týdny zkontrolovat, vzít tampón a ucho vytřít. Pokud zvíře na záněty netrpí, není potřeba používat žádný speciální preparát.

Spustit audio