Zamrzlé rybníky lákají bruslaře. Živo bývá třeba na Staré plovárně v Jihlavě

13. leden 2021 06:00

Zamrzlé ledové plochy na Vysočině přivábily první bruslaře. Vyrazili třeba na jihlavský rybník Stará plovárna.

Na některých rybnících ale musí být lidé stále obezřetní, protože ne všude stačil led dostatečně zamrznout. V některých městech Vysočiny to při svých obchůzkách kontrolují strážníci městské policie. Jinde, jako například v Jihlavě, je to ale čistě na úsudku lidí, kteří se rozhodnou brusle na zamrzlém rybníce obout.

Stará plovárna

Na jihlavském rybníku Stará plovárna se po dvou letech opět ozývá křik dětí a ostré zvuky bruslí přejíždějících po ledové ploše. Právě ta přilákala desítky lidí. Mezi nimi je i parta kluků s hokejkami. „Zatím si pinkáme s pukem, snad přijdou nějaký kluci a něco zahrajem,“ říká Dominik Toth, který si utahuje brusle a nedočkavě vyhlíží amatérský hokejový duel.

Branky z bot už na to mají kluci připravené. Trochu je ale trápí kvalita ledu. Je prý hrbolatý. „V tom prostředku to je v pohodě, ale na krajích, jak jsou ty bubliny, tak to docela praská. Ale jinak to jde.“

Rybník Kuchyňka v Třebíči

I když v Jihlavě se už bruslit začalo, tak v Třebíči to tak prozatím nevypadá. Třeba na rybníku Kuchyňka nevidíme ani živáčka a led patrně není pevný. Že se v Třebíči nebruslí, mi potvrzuje také městská policie, která dělá pravidelné pochůzky. Kontroluje, zda je led dostatečně pevný.

Rybník Kuchyňka, Třebíč

„Strážníci v rámci běžného výkonu služby kontrolují všechny ledové plochy ve městě, s tím, že vždycky prohlédnou let, podívají se, jestli se dá vůbec bruslit nebo nedá a na základě toho činní další opatření,“ popisuje mluvčí Městské policie Třebíč Lucie Šerková.

Podle ní se dá očekávat, že se bruslaři na třebíčských rybnících co nejdřív objeví, protože i praskající led v nejbližších dnech zamrzne. Meteorologové totiž předpovídají, že se teploty na Vysočině budou nadále držet pod bodem mrazu.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio

Související