Většina zvířat v zoologické zahradě není na hlazení zvyklá, nezodpovědné chování návštěvníků může vést i k vyřazení zvířete z chovu

Návštěvníci v zoologické zahradě by měli být ohleduplní. Víc zvířat uvidí lidé, kteří do zoo přijdou ráno a budou se chovat tiše.

Ani krmení zdánlivě neškodnými potravinami, jako je ovoce, není správné. „Samozřejmě jedno jablko zvířeti neuškodí. Ale půjde druhý návštěvník a bude druhé jablko, třetí návštěvník, třetí jablko. A když půjde patnáctistý návštěvník, tak samozřejmě bude třeba té opičce špatně,“ vysvětluje chovatelka jihlavské zoologické zahrady Lubomíra Ševčíková.

Druhou stranou věci je, že se po čase můžou návštěvníci o taková zvířata ochudit. „Už se nám to tady několikrát stalo. Ta zvířata se naučí žebrat, pak jim dvakrát nikdo nic nedá, oni to budou vyžadovat a skočí na vás nebo do kočárku, protože dítě má v ruce tu dobrou křupku,“ upozorňuje Lubomíra Ševčíková. Taková zvířata potom musejí chovatelé zavřít, poslat do jiné zoo nebo úplně vyřadit z chovu.

autor: Simona Kubíčková
Spustit audio