Rektor Václav Báča: Hodnota vzdělání nikdy neklesne. U titulu to tak být nemusí

18. duben 2019

Hela Dvořáková pozvala do Dobrého dopoledne rektora Vysoké školy polytechnické v Jihlavě Václava Báču.

Profesor Václav Báča je druhé funkční období rektorem jediné státní vysoké školy na Vysočině. „Já to znovuzvolení beru tak, že to je ocenění té práce, kterou jsme dosud s kolegy a kolegyněmi dělali a také možná něco ve smyslu – když sis to takhle nastavil, tak ukaž, že to skutečně správně,“ usmál se.

„Samozřejmě si vážím, že ta podpora akademického senátu byla tak jednoznačná, ta důvěra potěší.“

VŠPJ

Vysoká škola polytechnická je svými výsledky hodnocena velmi dobře, podle rektora produkuje odborníky v různých oblastech, které Vysočina potřebuje.

Hodnota vzdělání

Řeč se následně stočila k otázkám, jestli obecně na vysokých školách nestudují lidé, kteří by se tam dříve třeba ani nedostali. „Hodnota vzdělání neklesá, to je investice sama do sebe a ta hodnotu neztrácí. U titulů je tady trochu inflační prostředí. Je tady spousta titulů, které ani nepatří do vysokoškolského vzdělávání. Je to komerčně dosažitelné MBA apod. V Čechách jsme specifičtí, že ty tituly chceme a pozice těch titulů upadá, to je asi pravda.“

Kritické myšlení

Vysoká škola má učit lidi kritickému myšlení. „To znamená pracovat se zdroji, vyhodnocovat je. V současnosti to je něco, co je zlatem vyvažováno,“ dodal Václav Báča.

Celý rozhovor si poslechněte v přiloženém audiu.

Spustit audio