Prodejci finišují s nabídkou vánočních stromků. Někde doprodávají poslední zásoby, jinde je zatím vánočních jehličnanů dostatek

22. prosinec 2023 06:30

Ceny vánočních stromečků se různí podle jejich výšky, jakosti či druhu. V Jihlavě za něj lidé průměrně zaplatí kolem pěti stovek. U těch největších, které se dovážejí až ze zahraničí, však cena šplhá až ke dvěma tisícům. I pár dní před Vánocemi je ale z čeho vybírat.

„Určitě živý, protože aspoň malinko voní a protože se mi líbí víc než umělý. Nám stačí maličkej, protože už nemáme ty děti, který by potřebovaly ten velkej stromeček, a jsem ráda, když nepíchá úplně, protože pak se blbě zdobí,“ preferuje živý stromeček na Vánoce paní Irena.

Na Masarykově náměstí v Jihlavě si lidé můžou vybrat z několika druhů. „Máme jedle kavkazský, pak smrk zelený a stříbrný a borovice,“ vyjmenovává nabídku prodejce pan Dalibor. Všechny jeho stromečky vyrostly na Vysočině nedaleko obce Smrčná. Lidé za jeden zaplatí okolo šesti set korun, cena se ale liší podle mnoha parametrů.

Na parkovišti obchodního centra v ulici Romana Havelky v Jihlavě lidé nejlevnější stromeček pořídí za 380 korun a nejdražší vyjde až na dva tisíce. I tady je většina stromů z Vysočiny, ty čtyřmetrové pochází ale až ze Skandinávie, jak přibližuje prodejce Radek.

„Smrčky jsou všechny z Vysočiny - Cerekev, Čížov. Jedličky, tady tyhle menší jsou všechny Vysočina. Krom těch velkých, ty dva tisíce, ty jsou Dánsko,“ ukazuje.

Vůbec největší zájem je podle prodejců o jedle, ale například na Masarykově náměstí lidé nejvíce kupují smrčky, které jsou každý den čerstvě nařezané.

Spustit audio