Před 64 lety zemřel farář Toufar umučený komunistickou StB kvůli 'číhošťskému zázraku'

23. únor 2014

V Číhošti si dnes lidé připomínají mučednickou smrt faráře Toufara. Roku 1949 věřící viděli, jak se na oltáři hýbe kříž. StB pak obvinila z manipulace v kostele faráře Josefa Toufara a násilím ho donutila k přiznání. Při rekonstrukci činu přímo v kostele zkolaboval a dva dny na to - před 64 lety - zemřel.

Tragické události z padesátých let dnes připomíná poutní pochod po trase, kterou projel farář Toufar do vězení a slavnostní mše na místní faře.

Návštěvníci obce si také mohou prohlédnout památná místa v obci a zajít na besedu o postavení církve v 50. letech.

Akce k uctění památky faráře zakončí benefiční koncert v kostele ve Světlé nad Sázavou, jehož výtěžek bude věnován na opravu číhošťského svatostánku.

Nevysvětlitelný pohyb křížku na oltáři

"11. prosince 1949 byla třetí neděle adventní, v Číhošti, což je malá vesnička nedaleko Ledče nad Sázavou, se při nedělní bohoslužbě údajně pohnul křížek na oltáři. Farář Josef Toufar si toho nevšiml, ale byl na to upozorněn farníky," říká Prokop Tomek z Vojenského historického ústavu.

„Bylo kázání, důstojný pán byl na kazatelně a říkal: ‚Tady, ve svatostánku je váš Spasitel‘ a ukázal na takhle rukou. Já jsem se podívala na oltář a v tom se začala pohybovat ten křížek,“ vzpomínala jedna z pamětnic.


Číhošťský zázrak
Při mši svaté o 3. adventní neděli 11. prosince 1949 se několikrát během kázání místního faráře Josefa Toufara pohnul asi půl metru vysoký kříž nad svatostánkem na hlavním oltáři místního kostela Nanebevzetí Panny Marie. Sám farář se o události dozvěděl od farníků až několik dní poté. Stejný jev se měl údajně opakovat na Boží hod vánoční a v době postní, kdy již P. Toufar neži. Zemřel v nemocnici na Bulovce v Praze 25. února 1950.

Farář Josef Toufar svědectví svých farníků sepsal a požádal příslušné biskupství, aby věc posoudilo.

Věc se ale dostala i do ohniska pozornosti Státní bezpečnosti a Josef Toufar byl zatčen. Sám prezident Klement Gottwald pověřil svého zetě, aby případ prověřil a propagandisticky použil.

"Byl unesen, protože údajně hrozilo, že ho věřící budou bránit. StB ho vylákala ven a nacpala do auta. Byl odvezen do věznice Valtice. To se stalo koncem ledna 1950. Snažili se z něho co nejrychleji vytlouci přiznání a Josef Toufar 25. února 1950 umírá," popisuje Tomek.

Farář Toufar byl bitím donucen přiznat, že pohyb kříže zmanipuloval i k tomu, že má pedofilní a homosexuální sklony.

„Šlo se věci na kloub a zjistilo se – a tamější farář to přiznal, že na struně, na hřebíčkách s kazatelny krucipiskem pohyboval,“ hlásal tehdejší propagandistický dokument.

Kauza kolem Číhošťského zázraku posloužila komunistickému režimu k akcím proti katolické církvi. Mimo jiné předznamenala i tzv. Akci K, při níž byly násilně zlikvidovány mužské katolické řády.

Vyšetřovatel Mácha byl v roce 1998 odsouzen k pěti letům nepodmíněně. Odvolací soud mu trest zmírnil na dva roky. Ani ten ale ze zdravotních důvodů nenastoupil.

Racionální vysvětlení pro události z prosince 1949 podle historika Prokopa Tomka není: "Je to vlastně dosud naprosto nejasné, neznámé, co ti lidé viděli a jak by se ten křížek pohnul."

Nakloněný kříž
autor: Petr Palovčík
Spustit audio