Policisté darovali krev na sokolovské transfuzní stanici

11. listopad 2018 14:00

Denně pomáhají policisté v ulicích západních Čech chránit životy a zdraví místních občanů. Nedávno pomohli i jinou formou a to jako dobrovolní dárci krve.

41 policistů a policistek přišlo dobrovolně dát krev na transfuzním oddělení Nemocnice Sokolov. Aktivita vyšla přímo z řad policie, kdy transfuzní oddělení oslovil Jiří Matouš z Krajského ředitelství Policie ČR v Karlových Varech.

Odběrů krve se zúčastnilo několik desítek policistů

„Termín byl určen speciálně pro tuto akci, aby se nekřížil s dobou, kdy máme standardně otevřeno a měli jsme dostatek prostoru vše zorganizovat. Jsme velice rádi, že je o dárcovství krve mezi policisty zájem, svědčí to o jejich občanské zodpovědnosti a chuti pomoci druhému,“ uvedla primářka transfuzního oddělení Zuzana Fialová.

Někteří policisté nejsou v dárcovství žádnými nováčky 

Všichni zúčastnění zvládli odběry bez problémů a drtivá většina má zájem darovat krev i nadále. „Z 15 žen bylo 6 prvodárkyň. Z 26 mužů bylo 12 prvodárců, zbytek už v minulosti krev daroval, ať už v regionu či mimo něj. Celkově je poměrně zajímavé vysoké zastoupení krevní skupiny AB, která je v populaci obecně málo častá. Z našeho policejního souboru mělo tuto krevní skupinu hned 6 lidí,“ uvedla primářka Fialová.

Dvě policistky se nechaly zapsat také do registru dárců kostní dřeně. Zápis do registru dárců kostní dřeně neznamená žádnou větší zátěž. Jedná se pouze o jednu zkumavku odebrané krve navíc, která se následně posílá k vyšetření do Fakultní nemocnice Plzeň.

„Vítáme podobné akce příslušníků integrovaného záchranného systému. Důležité je, že se nám většina prvodárců následně vrací jako stálí dárci,“ doplnila Zuzana Fialová.

autor: nkr | zdroj: Nemocnice Sokolov
Spustit audio