Pacienty v novoměstské nemocnici ošetřuje několikanásobný mistr světa

13. listopad 2023

Kdo může říct, že se o něj stará několikanásobný mistr světa? Třeba pacienti chirurgického oddělení Nemocnice v Novém Městě na Moravě.

Začátkem listopadu se jim do nemocnice vrátil z Maďarska čerstvý držitel dalšího titulu mistra světa v mrtvém tahu v kategorii do 75 kilogramů, zdravotní sestra Jiří Balabán.

„Táta pracuje jako řidič záchranné služby. A mě vždycky ta sanitka fascinovala. Líbilo by se mi něco takového podobného dělat. Jezdit k těm případům, takže moje původní myšlenka na zdravotní školu byla ubírat se tímto směrem,“ vypráví Jiří Balabán. 

Už při studiu ale našel ještě větší zalíbení v chirurgii.  „Chodili jsme na praxi na chirurgii a už při škole jsem chodil na brigády jako sanitář, tak jsem měl možnost nahlídnout do těch oddělení víc a zjistil jsem, že spíš ta chirurgie bude něco, co se mě bude líbit,“ vysvětluje svoji volbu oboru.

Z toho, že je zdravotní sestrou muž, bývají pacienti někdy nejistí. Nevědí, jak ho oslovovat. Fyzická síla se ale na této pozici hodí. „Zvlášť při polohování pacientů nebo tak, když je potřeba s nimi udělat úkony, tak se snažím pomocí třeba sanitářům,“ vysvětluje zdravotník.

Jak se při práci připravuje na závody v mrtvém tahu? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio