Nevzhlednou skládku u Číměře na Třebíčsku proměnili v mokřad. Svého rozhodnutí nelitují

8. srpen 2019 06:00

Údolí Válov u Číměře na Třebíčsku se už sedmým rokem mění. Nyní obec čeká na kolaudaci nového mokřadu a poté se pustí do opravy rybníka.

Dříve tam bývala skládka, které se podle místních každý vyhýbal. Dnes tam najdeme mimo jiné stádo ovcí, které si obec pořídila, když se pustila do revitalizace celého území.

„Ta lokalita byla hodně zarostlá, bylo tady hodně náletových dřevin. Asi tři soboty jsme strávili s hasiči a vykáceli náletové dřeviny, vytahali to, spálili a pořídili jsme si ovečky a ty to tady spásají, obnovují,“ řekla starostka.

Před sedmi lety

Revitalizace údolí začala před sedmi lety opravou skládky za 12 milionů a pokračovala obnovou pastvin, na které se podíleli místní obyvatelé. Dnes tam roste i ovocný sad.

„Tam vzadu tam máme vysázeno 34 ovocných stromů, jabloně, švestky a třesně. To zase svépomocí, občané si zasadili stromy, každá nemovitost si vysázela jeden strom.“

Původní mokřad

Letos obec do údolí vrátila i původní mokřad.  Podle Jaromíra Maštery z jihlavského spolku Mokřady v něm najde prostor řada rostlin i živočichů. A pomůže i místnímu klimatu.

„Voda v mokřadech pomáhá ochlazovat vzduch. Když dopadá sluneční energie na mokřad nebo vodní plochu, tak se využije většina energie na odpar. Pokud to porovnáme s odvodněnou plochou, tak tam se to nepoužívá na odpar, ale odráží se to zpátky do atmosféry a ohřívá to vzduch. Mokřady celkově ovlivňují přítomnost vody v krajině a zlepšují klima.“

O údržbu zeleně v údolí se starají obecní zaměstnanci Pavel Kaboněk a Karel Šťáva, kteří stráně sečou. „Sekli jsme tu stráň, ovce to nestačí spást, pošlapou to, tak je to potřeba posekat.“

Revitalizace údolí završí oprava tamního rybníka Válov. Začne na podzim a už příští rok by se v něm mohli místní lidé vykoupat. 

autoři: Aneta Chytková , mik
Spustit audio

Související